Nya böcker i biblioteket - www.lul.se

Nya böcker i biblioteket

Här kan du se vilka nya böcker som kommit in till Infotekets bibliotek den senaste månaden.

April 2018

 

Bok: Allt om teckenspråkAllt om teckenspråk: för föräldrar och barn

Specialnummer av Dövas tidning (Sveriges dövas riksförbund)

Ett temanummer om teckenspråk från Dövas tidning. Med särskild inriktning mot barn. Bilaga: Vardagstecken och Svenska handalfabetet (ett ark).

Utgivning: 2017
Område: hörselskador

Här kan du se om boken "Allt om teckenspråk: för föräldrar och barn" finns inne för utlåning.

 

Bok: Berättelse ur hjärtatBerättelser ur hjärtat: om att för andra berätta om sitt liv och sin situation som synskadad

Redaktör och layout: Ragnvi Svärd

Synskadades riksförbund har gett ut den här handboken/inspirationsboken om att berätta en historia. Här finns 10 engagerande personliga berättelser men också ett material om hur man kan använda storytelling för att berätta sin historia, i det här fallet om synnedsättning.

Utgivning: 2014
Område: synskador

Här kan du se om boken "Berättelser ur hjärtat" finns inne för utlåning.

 

Bok: Det stavas bipolärDet stavas bipolär: och kanske en gnutta borderline

Carrå

En berättelse om livet som bipolär.

Utgivning: 2017
Område: Bipolär sjukdom

Här kan du se om boken "Det stavas bipolär: och kanske en gnutta borderline" finns inne för utlåning.

 

Bok: HjärnstarkHjärnstark: hur motion och träning stärker din hjärna

Anders Hansen

I Hjärnstark visar Anders Hansen, överläkare i psykiatri vilka mekanismer i din hjärna som omvandlar promenaden eller löprundan till inget mindre än en mental ”uppgradering”. Du får lära dig vad det beror på och du får konkreta tips på hur du ska röra på dig för att uppnå alla positiva effekter som forskningen har kunnat visa. Man vet i dag att hjärnan är enormt föränderlig. Det bildas ständigt nya hjärnceller och nya kopplingar skapas och försvinner. Allt du gör, till och med varje tanke du tänker, förändrar din hjärna lite grann. Och det gör i allra högsta grad även motion och träning. När du rör på dig blir du inte bara piggare och mår bättre, det påverkar också koncentrationen, minnet, måendet, sömnen, kreativiteten och stresståligheten – till och med din personlighet och intelligens.

Utgivning: 2016
Område: övrigt

Här kan du se om boken "Hjärnstark" finns inne för utlåning.

Bok: Inte som alla andraInte som alla andra: en liten berättelse om en pojke som vill veta om han är vanlig eller normal

Per Nilsson

Davids klasskompis Oskar är lite speciell. En dag berättar fröken att Oskar har nåt som heter Aspergers syndrom. David undrar om inte han också har något sånt där syndrom, eftersom han också känner sig annorlunda..

Utgivning: autismspektrumtillstånd
Område: 1999

Här kan du se om boken "Inte som alla andra" finns inne för utlåning.

 

Bok: Jespers supersinnenJespers supersinnen

Marie Bosson Rydell

Jesper känner sig osynlig. Ibland är det skönt att ingen lägger märke till en, för då är det inte heller någon som retas eller kommer med kommentarer och frågor. Men ibland kan det vara bra om någon ser att man behöver hjälp, när det blir jobbigt eller krånglar till sig.

Utgivning: 2018
Område: autismspektrumtillstånd

Här kan du se om boken "Jespers supersinnen" finns inne för utlåning.

 

Bok: På väg att bli vuxenPå väg att bli vuxen: åtta unga personers erfarenheter av att bli vuxen när man har en svår synnedsättning

Annica Winberg

I rapporten intervjuas åtta unga personer med svår synnedsättning. De beskriver hur det specialpedagogiska stödet fungerat under gymnasiet och vid studier på högskola eller universitet och hur det påverkar deras möjligheter i livet. Rapporten vänder sig till lärare, studie- och yrkesvägledare och andra som möter elever med svår synnedsättning eller blindhet som har punktskrift som läsmedium.

Utgivning: 2016
Område: synskador

Här kan du se om boken "På väg att bli vuxen" finns inne för utlåning.

 

Bok: Se framåt!Se framåt! fakta, metoder, teknik, tröst och möjligheter vid LHON och liknande tillstånd

Gunnar von Sydow

Boken handlar om Lebers hereditära optikusneuropati (LHON), även kallad Lebers ärftliga synnervssjukdom.

Utgivning: 2017
Område: synskador

Här kan du se om boken "Se framåt! fakta, metoder, teknik, tröst och möjligheter vid LHON och liknande tillstånd" finns inne för utlåning.

 

Bok: Vardagstips för synskadadeVardagstips för synskadade

Synskadades riksförbund

Det här är ett av Infotekets lästips. Det finns att låna på alla våra mini-infotek. Handbok med smarta tips till personer med synnedsättning om hur vardagen kan fungera så smidigt som möjligt. Tipsen vänder sig till dig som antingen är synsvag, gravt synskadad eller helt blind, till dig som är anhörig eller möter personer med synnedsättning i ditt arbete.

Även elektronisk version.

Utgivning: 2017
Område: synskador

Här kan du se om boken "Vardagstips för synskadade" finns inne för utlåning.

 

Mars 2018

 

Bokomslag: 500-5 mph

Kicki Lundgren

Boken handlar om Saras två liv, det som hon levde innan olyckan och hur det blev efteråt - men allra mest skildras hennes mod att synas och leva fullt ut. Fotograf Kicki Lundgren har följt Sara Hallén under två år. Journalist Lotta Frithiof har skrivit texten som bygger på Saras egen berättelse..

Utgivning: 2018
Område: förvärvad hjärnskada

Finns boken "500-5 mph" inne för utlåning?

 

Bokomslag: Undra besöker habiliteringenUndra besöker habiliteringen

Jeanette Milde

Undra Undersökare är en liten superhjälte som tar reda på saker som barn med funktionsnedsättning undrar över. När Lotta har en fråga flyger Undra genast iväg till habiliteringen. Där träffar hon olika barn och får veta vad de gör på habiliteringen. Barn behöver veta och förstå sånt de undrar över.

Utgivning: 2018
Område: övrigt

Finns boken "Undra besöker habiliteringen" inne för utlåning?

 

Februari 2018

Bokomslag: Bill och hemliga bollaBill och hemliga Bolla

(Film, 30 min, tal på svenska, otextad)

Jan Gissberg

 

När Bill äntligen får en lillasyster är han en jättestolt storebror, men ibland ganska trött på barnskriket. Lillasystern, Bolla, är pigg och glad, dansar, trallar och älskar att riva papper. Men efter ett tag märker familjen att något är på tok: Bolla känner inte igen någon, bryr sig inte om sällskap och svarar aldrig på tilltal. Bill, mamma och pappa är mycket ledsna och alla, släkt, vänner och bekanta, deltar i sorgen - ända tills Bill upptäcker att Bolla själv inte är ledsen alls. Bill är stolt över att ha en syster som "speciell, hemlig, sin egen sort".

Utgivning: 2017
Område: Film, Intellektuell funktionsnedsättning, autism

Finns filmen "Bill och hemliga Bolla" inne för utlåning?

 

Bokomslag: Det är i varje fall tur att vi inte är dödaDet är i alla fall tur att vi inte är döda

Författare: Jonas Helgesson

I sin fjärde bok tar Jonas Helgesson avstamp i sin egen fortsatt skakiga resa genom livet, men landar i insikter som alla kan känna igen sig i.

Utgivning: 2018
Område: Rörelsehinder

Finns boken "Det är i alla fall tur att vi inte är döda" inne för utlåning?

Bokomslag: Henke och bokstäverna som hopparHenke och bokstäverna som hoppar

Författare: Henk Linskens

Henke berättar i den här boken om hur det känns för honom att ha dyslexi, Bokstäverna hoppar. Men han upptäcker att han inte är ensam om det..

Utgivning: 2018
Område: Läs- och skrivsvårigheter

Finns boken "Henke och bokstäverna som hoppar" inne för utlåning?

Bokomslag: Kalla mig galenKalla mig galen: berättelser från psyksverige

Författare: Christian Dahlström

Christian Dahlström har intervjuat både kända personer som lidit av psykisk ohälsa - bland annat Therése Lindgren, Cissi Wallin och Kristoffer Triumf - och experter på området. Utifrån de samtalen och sina egna erfarenheter beskriver han hur olika delar av livet påverkas av psykisk ohälsa. Hur ska man hantera kärleksrelationer, familjen, arbetslivet, Försäkringskassan, psykiatrin, ekonomin när man knappt klarar av att finnas till?

Utgivning: 2017
Område: Psykiska funktionshinder

Finns boken "Kalla mig galen: berättelser från psyksverige" inne för utlåning?

Bokomslag: Läsk-pärmenLäsk-pärmen: tips om läs- och skrivsvårigheter

Författare: Susanne af Sandberg

 

Läsk-projektet är ett samarbete mellan Föräldraföreningen för dyslektiska barn (FDB), Förbundet Funktionshindrade med läs- och skrivsvårigheter (FMLS) och Svenska dyslexiföreningen. Studiehäftet är avsett att användas i studiecirklar om läs- och skrivsvårigheter och riktar sig i första hand till föräldrar. Det här är ett av Infotekets lästips. Det finns att låna på alla våra mini-infotek..

Utgivning: 2017
Område: Läs- och skrivsvårigheter

Finns boken "Läsk-pärmen: tips om  läs- och skrivsvårigheter" inne för utlåning?

Bokomslag: När siffrorna skapar kaosNär siffrorna skapar kaos: matematiksvårigheter ur ett specialpedagogiskt perspektiv

Författare: Olav Lunde

 

Varför bråkar tal för vissa människor? Varför är det så svårt att minnas enkla tal som 9+7=16 och 16-7=9? Varför är det så svårt att lära sig multiplikationstabellen? Vad beror dessa svårigheter på och vad kan man göra åt dem? Boken redogör för det aktuella forskningsläget och försöker också djupare belysa vissa problemställningar ur ett specialpedagogiskt perspektiv. Författaren presenterar grundläggande förutsättningar för lärande, kännetecken för matematiksvårigheter och olika förklaringsmodeller, som emotionella, sociologiska, didaktiska och neuropsykologiska. Boken redogör också för matematiksvårigheter i samband med andra svårigheter, till exempel neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och läs- och skrivsvårigheter.

Utgivning: 2011
Område: Läs- och skrivsvårigheter

Finns boken "När siffrorna skapar kaos" inne för utlåning?

 

Bokomslag: ProfessionsetikProfessionsetik

 

Författare: Svein Aage Christoffersen

 

Professionsetik sätter fokus på vad det etiskt sett innebär att arbeta med människor. Ett sådant arbete styrs inte bara av yrkesmässig ideologi, metoder, regler och riktlinjer, utan också av medmänskligheten hos den professionella. Vilka konsekvenser får det för etiken i yrkesarbetet? I boken synliggörs olika etiska dilemman med hjälp av praktiska exempel. Boken är viktig för yrkesverksamma inom vårdyrken och socialt arbete, och för alla som vill öka sin medvetenhet om etiska frågor. Denna andra upplaga är uppdaterad med referenser till nyare litteratur, och diskussionen av professionsetikens grundvalar och förankring är uppdaterad.

Utgivning: 2017
Område: Övrigt

Finns boken "Professionsetik" inne för utlåning? 

 

Bokomslag: Underbara adhdUnderbara ADHD: den svåra superkraften

 

Författare: Georgios Karpathakis

 

Boken är en bearbetad, lättläst version av Underbara adhd som också finns på Infoteket. Att ha Adhd är, enligt Georgios, lite som att leva utan filter. Någon har sagt att en adhd-hjärna tar in mellan 40-60 gånger fler intryck än en ”vanlig” hjärna. Men allt behöver inte bara vara negativt. Med rätt strategier, mycket vilja och arbete kan de största svårigheterna och utmaningarna också vara de främsta tillgångarna. Utifrån sitt eget perspektiv berättar Georgios Karpathakis vad det innebär att leva med adhd. Vilka är utmaningarna och vad kan vändas till styrkor? Vad behöver man tänka på när man möter någon med adhd, som anhörig, i skolan eller i arbetslivet?

Utgivning: 2018
Område: Adhd

Finns boken "Underbara ADHD: den svåra superkraften" inne för utlåning?

 

Bokomslag: Ungdomar läser och skriverUngdomar läser och skriver: specialpedagogiska perspektiv

 

Författare: Siv Fischbein

Lärare på högstadiet eller gymnasieskolan behöver strategier att möta ungdomar med läs- och skrivsvårigheter. Det räcker ofta inte med att sätta in åtgärder tidigt i livet för att få svårigheterna att upphöra. Problemen påverkar ungdomar mycket i skolan och komplicerar relationen mellan lärare och elev. Bokens författare vill spegla en bredd från mer forskningsinriktad kunskap till didaktiska frågor i skolvardagen. Den lämpar sig för såväl speciallärare och specialpedagoger som lärare, rektorer, logopeder, psykologer och skolsköterskor samt andra verksamma inom elevhälsan.

Utgivning: 2014
Område: Läs- och skrivsvårigheter

Finns boken "Ungdomar läser och skriver: specialpedagogiska perspektiv" inne för utlåning?

 

Bokomslag: Vad sa du?Vad sa du?

 

Författare: Ida Bäckström

Ida förlorar hörseln vid 26 års ålder. Det här är hennes berättelse och tankar kring hur det är att förlora hörseln och att sedan få ett cochleaimplantat.

 

Utgivning: 2018

Område: Hörselskador

 

Finns boken "Vad sa du?" inne för utlåning?

Våldsamt osynligt: en bok om brottsutsatthet och funktionsnedsättning

Författare: Karin Andersson

 

Våldsamt osynligt. En bok om brottsutsatthet och funktionsnedsättning är framtagen för att förbättra stödet till brottsutsatta personer med funktionsnedsättning och öka kunskapen om den särskilda utsatthet en funktionsnedsättning kan innebära.

Utgivning: 2015
Område: Övrigt

Finns boken "Våldsamt osynligt: en bok om brottsutsatthet och funktionsnedsättning" inne för utlåning?

Bokomslag: Värt att veta om dyskalkyliVärt att veta om dyskalkyli

Författare: Markus Björnström

Vad är dyskalkyli och på vilket sätt skiljer sig dyskalkyli från andra matematiksvårigheter? Hur utreds dyskalkyli och vad kan skolan göra för att hjälpa elever med denna diagnos?

Utgivning: 2012
Område: Läs- och skrivsvårigheter

Finns boken "Värt att veta om dyskalkyli" inne för utlåning?

 

 

Januari 2018


Omslag Adde adhdAdde Adhd: bästis med fienden

Författare: Eva Edberg

En ungdomsbok om hur det kan vara att få diagnosen adhd.

Utgivning: 2017
Område: Adhd

 
Finns boken "Adde Adhd: bästis med fienden" inne för utlåning?

 

BokomslagetAutism och ADHD i skolan: handbok i tydliggörande pedagogik

Författare: Anna Sjölund

I den här boken förklarar författarna elevernas ojämna förmågor och svårigheter, hur de kan upptäckas i skolan och framför allt hur du med tydliggörande pedagogik kan anpassa undervisningen och skoldagen.

Utgivning: 2017
Område: Neuropsykiatri allmänt

Finns boken "Autism och adhd i skolan" inne för utlåning?

 

Bokomslaget För alla i skolanFör alla i skolan: en bok om inkluderande och utvecklande undervisning

Författare: Ulrika Aspeflo

Den här boken riktar sig till alla pedagoger i skolan. Hur kan man få till inkluderande undervisning för elever med funktionsnedsättning?.

Utgivning: 2015
Område: Neuropsykiatri allmänt

Finns boken "För alla i skolan: en bok om inkluderande och utvecklande undervisning" inne för utlåning?

 

Bokomslaget Kom vi gör om detKom vi gör om det

Författare: Anna Carlsson, Linda Jensen, Annelie Strömberg & Linda Warvelin

I familjen Knaskvist är alla lite arga. Mamma är arg, pappa är arg, Tova är arg och Simon är arg. Till och med huset är argt ibland. Visst skrattar de också, men mest går de runt hemma och surar inombords.En dag bestämmer mamma och pappa sig för att det får vara nog med allt det där arga. De ska göra om det som blir tokigt och tillsammans välja ett annat sätt. Hur får vi en vardag som fungerar allt bättre för både barn och vuxna?
Den här stora barnboken riktar sig till alla familjer där man ibland bråkar med varandra. Boken väcker tankar kring hur det som händer i en familj kan kännas för alla och hur man sedan tillsammans kan hitta fram till hur det blir lättare att göra rätt. Det är en självhjälpsbok för hela familjen som bygger på ett lågaffektivt bemötande och en tydliggörande pedagogik.Bokens fyra författare praktiserar själva det de lär och vill med denna bok ge chansen till fler familjer att upptäcka nya strategier i vardagen. Bokens målgrupp är 5-9 år och som egen läsning fungerar den från årskurs tre.

Utgivning: 2017
Område: Neuropsykiatri allmänt

Finns boken "Kom vi gör om det" inne för utlåning?

 

Omslag Modet att ingenting göraModet att ingenting göra: en bok om det svåra mötet

Författare: Lars Björklund

"Människor i utsatta och svåra situationer frågar oftast inte efter svar. De frågar efter närvaro, och det är bekräftelsen man minns. Det handlar faktiskt om att ingenting göra."


Utgivning: 2017
Område: Övriga böcker

Finns boken "Modet att ingenting göra: en bok om det svåra mötet" inne för utlåning?

 

Omslag Sov gottSov gott: en liten bok för sömnlösa och andra som vill sova bättre

Författare: Karin Bengtsson

Det här är liten bok med fakta om sömn samt konkreta tips och råd om hur man kan förbättra sin sömn. Boken kan du också läsa eller skriva ut direkt från nätet (länken nedanför).

Utgivning: 2015
Område: Kognition

Finns boken "Sov gott: en liten bok för sömnlösa och andra som vill sova bättre" för utlåning?

Omslag Vewm är bästVem är bäst: En familjs verklighet i autismens gåtfulla liv

Författare: Hans Madsen

Det här är en personlig berättelse om hur det är att få en son med autism. Boken beskriver uppväxten, svårigheter men också glädjeämnen. Författaren beskriver också vad som har fungerat (och inte fungerat) just i deras familj.

Utgivning:
Område: Autismspektrumtillstånd

Finns boken "Vem är bäst: en familjs verklighet i autismens gåtfulla liv" inne för utlåning?

 

Omslag Vuxna människor...

Vuxna människor med funktionsnedsättningar: en kunskapsöversikt

Författare: Ulrika Hallberg

Boken handlar om livssituationen och utmaningarna för vuxna människor med olika typer av funktionsnedsättningar och deras anhöriga. Den går igenom vetenskaplig forskning på området.

Utgivning: 2015
Område: Övriga böcker

Finns boken "Vuxna människor med funktionsnedsättningar" inne för utlåning?

 

Bok: Hoppas jag inte råkar döda dig: en historia om Malin OvessonHoppas att jag inte råkar döda dig: en historia om Malin Ovesson

Författare: Malin Wendel

Detta är en berättelse om liv och död. En hel del död i livet skulle man kunna säga. Kampen mellan livslust och dödsallvarliga tankesnurror. Du får avgöra själv vilken sida som vinner. En sak är i alla fall sann - allt är på riktigt.

Utgivning: 2017

 

Område: Tvångssyndrom

Finns boken ”Hoppas att jag inte råkar döda dig: en historia om Malin Ovesson” inne för utlåning?

 

 

Bok: Nerdy, shy and socially inappropriateNerdy, Shy and Socially Inappropriate: A User Guide to an Asperger life

 

Författare: Cynthia Kim

 

 

Cynthia Kim växer upp med känslan av att vara annorlunda. Det är först i vuxen ålder hon får diagnosen AST och börjar förstå varför hon fungerar som hon gör. Då är hon redan gift, har ett arbete och en dotter. Men även om hon har ett till synes normalt liv finns känslan av att vara annorlunda kvar. I den här boken berättar hon om diagnosen och de olika kiriterierna utifrån sina egna erfarenheter.

Utgivning: 2015

Område: Autismspektrumtillstånd

Finns boken ”Nerdy, Shy and Socially Inappropriate: A User Guide to an Asperger life” inne för utlåning?

 

 

Bok: Oro - att leva med tillvarons ovisshetOro: att leva med tillvarons ovisshet

Författare: Anna Kåver

 

Anna Kåver ger dig här kunskap om oro ur tre olika perspektiv: det existentiella, det psykologiska och det biologiska. Hon bjuder in till självreflektion och delar med sig av hjälpsamma förhållningssätt till vår sårbarhet och livets inbyggda ovisshet. Hon vill också ge dig mod att våga tänja lite på dina trygghetsgränser för att öka din självtillit. Förhoppningen är att du ska få veta lite mer om just din oro, om hur du kan behålla den kloka oron och släppa taget om den giftiga.

Anna Kåver är leg. psykolog, leg. psykoterapeut, specialist i klinisk psykologi och handledare i kbt samt författare. Hon har skrivit ett flertal uppskattade böcker, bland andra Himmel, helvete och allt däremellan om känslor.

Utgivning: 2017

Område: Ångest

Finns boken ”Oro: att leva med tillvarons ovisshet” inne för utlåning?

 

 

Bok: Tankar och tvivel: åtta samtal om tvångTankar och tvivel: Åtta samtal om tvång

Författare: Carin Moberg

 

 

 

 

 

I boken berättar åtta personer, drabbade, anhöriga och professionella om diagnosen tvångssyndrom, OCD.

Utgivning: 2017 Område: Tvångssyndrom

Finns boken ”Tankar och tvivel: Åtta samtal om tvång” inne för utlåning?

 

>> Nya böcker 2017