Nya böcker i biblioteket

Här kan du se vilka nya böcker som kommit in till infotekets bibliotek.

November 2018

Bokomslag: Jag vill bara leva mitt liv"Jag vill bara leva mitt liv": stresshantering för dig med rörelsenedsättning

Författare: Sara Jonåker, Gunilla Axefalk och Gunilla Samuelsson

"Jag vill bara leva mitt liv" vänder sig i första hand till dig som själv har en rörelsenedsättning, är anhörig eller arbetar inom området. I boken kan du läsa om olika metoder för att hantera stress. Alla metoder och övningar är anpassade att fungera för personer med varierad rörelseförmåga. Innehållet bygger på samtal och diskussioner med målgruppen.

Område: Rörelsenedsättning
Utgivningsår: 2018

Se om boken "Jag vill bara leva mitt liv" finns inne för utlåning?

 

Bokomslag: Alma och papegojmysterietAlma och papegojmysteriet

Författare: Kristina Collén

Almas två A, A som i autism och A som i ADHD gör Alma speciell. Speciellt bra på vissa saker. Som att lyssna. Och på att vara detektiv. Alma är också djurens väktare som mormor säger och när den operasjungande papegojan Jack försvinner är det bra att Alma finns där. Under jakten på papegojan håller det dock på att gå riktigt illa. Kanske kan Alma nu få användning för den magiska kraft hon just upptäckt att hon har ärvt från sin gammelmorfar Ansgar?
Målgrupp: Barn och ungdomar till ca 16 års ålder.

Område: Autismspektrumtillstånd
Utgivningsår: 2018

Se om boken Alma och papegojmysteriet finns inne för utlåning?

 

Bokomslag: Jakten på självkanslaJakten på självkänsla: relationen mellan ADHD, självkänsla och brottslighet

Författare: Jessica Hjert

ADHD är överrepresenterat bland Kriminalvårdens klienter och forskningen menar att det finns ett samband mellan obehandlad ADHD och kriminalitet. Det finns flera teorier som tror sig kunna förklara sambandet, men vad tror personerna själva om anledningen till att de begår brott? Denna bok är en del av en studie där man syftat till att undersöka sambandet mellan ADHD, självkänsla och kriminalitet. Hur kan man förstå brottsligt beteende med hjälp av begreppet självkänsla?Jessica Hjert är beteendevetare och kriminolog med ett stort intresse för psykisk ohälsa och terapeutiskt skrivande. Jakten på självkänsla är hennes tredje bok."Jakten på självkänsla är en viktigt bok av många skäl. Den utgör en alltför sällsynt länk mellan olika perspektiv på missbruk och kriminalitet; det biologiska, det psykologiska och det sociala. Boken beskriver i både forskningsresultat och personliga berättelser hur de olika faktorerna påverkar varandra"

Område: Adhd
Utgivningsår: 2017

Se om boken Jakten på självkänsla finns inne för utlåning?

 

Bokomslag: Julia heter jagJulia heter jag

Författare: Stefan Johansson och Pia Hammargren

Boken om Julia är producerad i syfte att ge barn och unga med funktionsnedsättning igenkänning. Boken riktar sig även till syskon, vänner, klasskompisar och liknande. Julia som är huvudkaraktären, har själv en funktionsnedsättning och är ett barn av dagens moderna samhället med resande, datorer och chattande. Julia heter jag, är den första boken i en Juliaserie, utgiven av Funkibator förlag. I bokens kommande böcker får vi följa Julia ihop med hundar, i en magisk värld, genom vetenskapen med mera. Förlagets målsättning är att funktionsnedsättning ska vara naturligt inkluderat i både bild och berättelse.

Område: Rörelsenedsättning
Utgivningsår: 2018

Se om boken Julia heter jag finns inne för utlåning?

 

Bokomslag: Lyssna på oss ungdomarLyssna på oss ungdomar!

Författare: (H)järnkoll, NSPH

I intervjustudien Lyssna på oss ungdomar! berättar ungdomar på ett uppriktigt och befriande sätt om sina upplevelser av stödinsatser från skolan, vården och socialtjänsten. Studien är genomförd av NSPH och Hjärnkoll för att få ökad kunskap om ungdomars levnadsvillkor och hur de upplever sin situation. De unga är experter på sitt eget mående och har hittat strategier för att klara vardagen bättre. Med Lyssna på oss ungdomar! vill vi lyfta fram barns och ungdomars röster och egna styrkor för att belysa deras egenmakt.

Område: Neuropsykiatrin allmänt
Utgivningsår: 2018

Se om boken Lyssna på oss ungdomar! finns inne för utlåning?

 

Bokomslag: Mer liv mindre oroMer liv, mindre oro: med nyfikenhet, närvaro och acceptans

Författare: Susan M. Orsillo, Lizabeth Roemer

Rädsla, oro och ångest kan begränsa livet till en kamp. I den här boken visar två världsledande forskare hur du steg för steg kan närma dig det liv du vill leva istället för att fly från eller kämpa emot svåra känslor. Du får lära dig hur känslor fungerar och framförallt hur du kan möta dem med nyfikenhet, medkänsla och acceptans. Intalade mindfulnessövningar på bokens hemsida ger stöd på vägen mot ökad självkännedom och ett vidgat liv.

Författarna vänder sig till dig som vill ha ut mer av livet men har fastnat i rädsla, oro och obeslutsamhet. Boken bygger på metoder och kunskap inom KBT, ACT och mindfulness, vilket forskning visat ger effektiv hjälp vid ångestproblem.

Område: Ångest
Utgivningsår: 2018

Se om boken Mer liv, mindre oro: med nyfikenhet, närvaro och acceptans finns inne för utlåning?

 

Bokomslag: Ryck upp mig!Ryck upp mig! – om lyckopiller, kriser, vänskap och att våga prata om det

Författare: Siri Strand, Emma Westas Rödin

Pillerpodden grundades av Emma Westas Rödin och Siri Strand när de var 19 år och är ett företag som arbetar för att förebygga psykisk ohälsa bland unga. År 2017 startade de också den ideella föreningen Vår Tur. Deras erfarenhetsbaserade kunskap gör dem till experter på hur det är att vara ung och leva med psykisk ohälsa. Med stöd av den senaste forskningen vill de förebygga suicidalitet samt psykisk ohälsa på lång och på kort sikt. Nu släpper Siri och Emma sin första bok, Ryck upp mig!, En handbok i psykisk ohälsa och en bok om att må dåligt och börja må bra, sprängfylld av konkreta verktyg, humoristisk distans och fasta hållpunkter. Deras bok Ryck upp mig! innehåller allt det de önskar att de hade vetat, där i väntrummet på psykakuten. Dessutom innehåller den det deras anhöriga och vänner hade behövt höra när de mådde som sämst. Siri och Emma skriver inte bara om hur viktigt det är att prata om det. De skriver också om hur man pratar om det, och vikten av att prata om att prata om det. Boken bygger på deras personliga erfarenheter, och tiotusentals andra ungas.

Område: Psykiatri allmänt
Utgivningsår: 2018

Se om boken Ryck upp mig! finns inne för utlåning?

 

Bokomslag: Scener ur hjärtatScener ur hjärtat

Författare: Malena Ernman & Svante Thunberg

Detta är en berättelse om en familj i kris. Om en vardag som inte längre fungerar. Malena Ernman, berättar tillsammans med maken Svante Thunberg, öppethjärtligt om hur deras liv kraschar i samband med döttrarnas diagnoser: ätstörning, autism, ljudöverkänslighet, tvång och adhd. Det är en berättelse om familjens kamp för hjälp och återupprättelse och för att hitta tillbaka till en fungerande vardag. Men det är också en berättelse om det stora klimathotet och om en planet i akut kris.

Område: Anhöriga
Utgivningsår: 2018

Se om boken Scener ur hjärtat finns inne för utlåning?

 

Bokomslag: Som en vit liten strumpaSom en vit liten strumpa: ett A-barns trottoarer

Författare: Anna Planting-Gyllenbåga

Som en vit liten strumpa kretsar kring upplevelsen av att känna sig annorlunda, att vara den som ingen riktigt förstår - men som ständigt tvingas (och tvingar sig själv) till anpassning. Och hur alltsammans till slut rasar samman omkring en. Men det är också en språkligt lekfull och träffsäker skildring av att leva som A-barn, att inte bara heta Anna utan också ha diagnoserna Aspergers syndrom, ADHD och Atypisk Anorexi. I denna bok får läsaren följa med från barnsben och framåt, ta del av alla vedermödor och glädjeämnen som ett liv i sorg och omsorg kan innebära.Det här Alstret Av Anna är en Ambition Att på ett Amusant, Artistiskt och Allvarligt sätt skildra ett Annorlunda och vanligt liv med Anna.

Område: Autismspektrumtillstånd
Utgivningsår: 2013

Se om boken Som en vit liten strumpa: ett A-barns trottoarer finns inne för utlåning?

 

Bokomslag: Vid vansinnets randVid vansinnets rand

Författare: Pebbles Karlsson Ambrose

Pebbles Karlsson Ambrose blogg på 1177 Vårdguiden blir nu en blok! Under rubriken "Vid vansinnets rand" skriver författaren om sin vardag, om tuffa perioder med vanföreställningar och om sina tankar och funderingar. Där beskriver hon hur det är att leva med en psykossjukdom och ger tips och råd till den som är nyinsjuknad, till den som snurrat runt i vårdkarusellen länge, till anhöriga och till personal inom vård och omsorg. Hon berättar öppet och varmt om sina tillkortakommanden, om mordet på sin pappa, om vad som har fått henne att må bättre och så försöker hon peppa alla där ute som har det tufft. Men bloken vänder sig också till dig som har stannat upp och tänkt över ditt liv. Hur mår vi egentligen idag och hur tar vi hand om varandra?

Område: Psykoser
Utgivningsår: 2015

Se om boken Vid vansinnets rand finns inne för utlåning?

 

Oktober 2018

Bokomslag: ApelsinträdgårdenApelsinträdgården

Författare: Malin Roca Ahlgren och Joen Söderholm

Alla människor har ett eget apelsinträd. På vissa växer det många apelsiner och på andra bara några stycken. Men varje dag växer det nya. Varje apelsin ger ork att kunna göra olika saker. Som att klä på sig, äta, prata, duscha eller handla. Elinas mamma har inte så många apelsiner på sitt träd. Dom försvann en dag, för att hon orkat för mycket under en lång tid. En bok om utmattningssyndrom. Boken är tänkt som stöd för drabbade barnfamiljer.

Område: Anhöriga
Utgivning: 2018

Finns boken Apelsinträdgården inne för utlåning?

 

Bokomslag: Att arbeta med barn, ungdomar och vuxna med autismAtt arbeta med barn, ungdomar och vuxna med autism: ett pedagogiskt arbetssätt grundat på autismspecifik kompetens

Författare: Ulrika Aspeflo, Svenolof Dahlgren

Boken består av tre delar. I den första beskrivs vad som menas med autismspecifik kompetens och utbildningen "Ett pedagogiskt arbetssätt anpassat för barn, ungdomar och vuxna med autism". Därefter redogörs för vad autism är och vad det kan innebära att ha autism. Till sist en tydlig och praktisk beskrivning av bland annat kartläggning, strategier och anpassningar inom olika områden som kommunikation och social interaktion. Boken innehåller många värdefulla tips, exempel och bilder som tydligt illustrerar det arbetssätt som boken presenterar.

Område: Autismspektrumtillstånd
Utgivning: 2018

Finns boken Att arbeta med barn, ungdomar och vuxna med autism inne för utlåning?

 

Bokomslag: Hantera, utvärdera, förändra: med lågaffektivt bemötande och tydliggörande pedagogikHantera, utvärdera, förändra: med lågaffektivt bemötande och tydliggörande pedagogik

Författare: Bo Hejlskov Elvén, Anna Sjölund

Äntligen kombineras verktyg från lågaffektivt bemötande och tydliggörande pedagogik till en pedagogisk helhet. Verktygen är uppdelade i tre olika verktygslådor: hantera, utvärdera och förändra. Som personal eller förälder behöver man behärska alla tre: I perioder av stress och kaos behöver man kunna hantera. Man behöver sedan kunna utvärdera orsaker till stress och kaos, men också ta reda på vilket stöd personen behöver. Sedan behöver vi kunna förändra, vilket ibland innebär träning, ibland förändring av den fysiska miljön och viktigast av allt: att förändra den pedagogiska ramen så att den anpassas efter personen.

Område: Neuropsykiatri allmänt
Utgivning: 2018

Finns boken Hantera, utvärdera, förändra: med lågaffektivt bemötande och tydliggörande pedagogik inne för utlåning?

 

Bokomslag: Mats Melin: från Hudik med kärlekMats Melin: från Hudik med kärlek

Författare: Mats Ahlsén

Mats Melin är en av Sveriges mest omtyckta skådespelare, känd från Glada Hudik-teatern och ICA-reklamen. Men till skillnad från andra kända skådespelare vet vi nästan ingenting om honom. I den första biografin över Mats Melin får du läsa om hans svåra men också underbara barndom och om varför han är så älskad.

Område: Intellektuell funktionsnedsättning Utgivning: 2018

Finns boken Mats Melin: från Hudik med kärlek inne för utlåning?

 

Bokomslag: Vill på korttidsVille på korttids

Författare: Norea Malmström, Jenny Brorsson

Ville är en busig kille som tycker om att leka med sina kompisar. Ibland åker han till korttids, som är lite som ett extrahem. Där händer en massa kul. Den här gången får vi följa med Ville och hans korttidskompisar på en utflykt där Ville behöver använda sin speciella talang för att lösa ett problem. Boken är illustrerad av Jenny Brorsson. Boken innehåller teckenspråk som Ville använder sig av för att kommunicera.

Område: Intellektuell funktionsnedsättning
Utgivning: 2018

Finns boken Ville på korttids inne för utlåning?

 

September/oktober 2018

Att lära mig vem jag är: En bok om en flicka med autism

Bokomslag: Att lära mig vem jag är
Författare: Elisabeth Valencia-Reyes

En bok som föräldrar kan använda som stöd för att berätta för sitt barn på ett enkelt sätt om egenskaper med autism. Att ett barn med autism lär sig om sitt annorlunda sätt att tänka kan hjälpa hen att acceptera sig själv som den unika och värdefulla person hen är och förbättra sin självkänsla. Boken kan också hjälpa släktingar och personer i barnets omgivning att få veta lite mer om hur autism kan yttra sig. ; Boken har förutom svenska även engelsk och spansk text.

 • Område: Autismspektrumtillstånd
 • Utgivning: 2018

 

Finns boken "Att lära mig vem jag är" inne för utlåning?

 

Det finns ord bakom bokstäverna

Bokomslag: Det finns ord bakom bokstäverna
Författare: Lisbeth Iglum Rönhovde

Hur är det egentligen att ha dyslexi? Dyslexi kan visa sig på många olika sätt. Ett problem kommer sällan ensamt... Trubbel med siffror Vem kan hjälpa dig att ta reda på mer? Vad kan du göra själv? En positiv inställning är alltid bra. Aldrig, aldrig ge upp hoppet!

 • Område Läs- och skrivsvårigheter
 • Utgivning 2018

 

Finns boken "Det finns ord bakom bokstäverna" inne för utlåning?

 

Essence: om autism, adhd och andra utvecklingsavvikelser

Bokomslag: Essence
Författare: Christopher Gillberg

Christopher Gillberg är upphovsman till ESSENCE, Early Symptomatic Syndromes Eliciting Neurodevelopmental Clinical Examinations. Det är ett paraplybegrepp som betonar den stora överlappningen mellan utvecklingsneurologiska/neuropsykiatriska störningar som alltför ofta betecknas som avgränsade tillstånd till exempel adhd, autism, DCD. Minst tio procent av alla barn under 18 år har eller har haft någon eller flera av dessa problemtyper/diagnoser.

Poängen med att utgå från ESSENCE-begreppet är att det kan bidra till tidig upptäckt och förståelse för barnets hela fungerande inte bara en diagnos. Barn kan ha svårigheter med motorkoordination, sensorisk perception, kommunikation/språk, aktivitet/impulsivitet, uppmärksamhet, social interaktion/ömsesidighet samt sömn och mat. Med anpassade och tidiga insatser kan vi hjälpa barnen och förebygga problem i vuxen ålder.

 • Område: Neuropsykiatri allmänt
 • Utgivning: 2018

 

Finns boken "Essence" inne för utlåning?

 

Möjligheter med tecken för ungdomar och vuxna

Bokomslag: Tecken ...
Författare: Maria Krafft Helgesson

Kom igång med tecken! Det är aldrig för sent!

Möjligheter med tecken för ungdomar och vuxna är boken som inspirerar, engagerar och berättar om fördelarna med tecken. Vardagsnära reportage varvas med fakta och kloka ord från personer som dagligen använder tecken i sin kommunikation.

Bokens författare Maria Krafft-Helgesson är musikterapeut och handledare i AKK och har många års erfarenhet av arbete med kommunikation och tecken.

 • Område: Hörselnedsättning
 • Utgivning: 2014 

 

Finns boken "Tecken" inne för utlåning?

 

Mötet med barnet: fysioterapi för barn med svår funktionsnedsättning ur ett familjeperspektiv
Bokomslag: Mötet med barnet

Red: Åsa Bartonek, Anette Stolpe

Bokens fokus ligger på fysioterapeutens möte med små barn som förutom fysiska begränsningar oftast har svårigheter att kommunicera med omgivningen. Lyhördhet för barnets ofta svårtydda intention till kontakt är ett måste för samspelet med barnet.

Baserat på en analys av barnets förmågor och svårigheter ges förslag till insatser. Det gäller handledning och handhavande i vardagen samt stimulans till rörelse. Alla insatser görs i samarbete med föräldrarna och anpassas till familjens situation.

Centralt i boken är synen på rörelse och hur motoriken är påverkad av hur barnet reagerar på intryck från sina sinnen, sensomotoriken. Fysioterapeutens verktyg för att kunna möta barnet är observationen av hur barnet upplever och tolererar rörelse i olika sammanhang.

Mötet med barnet - fysioterapi för barn med svår funktionsnedsättning ur ett familjeperspektiv riktar sig både till fysioterapeuter, yrkesverksamma och i utbildning, och till föräldrar som önskar få handledning om fysioterapi för sitt barn.

 • Område: Flerfunktionsnedsättning
 • Utgivning: 2017 

 

Finns boken "Mötet med barnet" inne för utlåning?

 

Operation slutstirrat

Bokomslag: Operation slutstirrat
Författare: Anna Pella

Funkisfamiljen är en ny barnboksserie för barn 6-9 år om hur det är att växa upp med ett syskon som har en funktionsnedsättning. Den handlar om huvudpersonen Vide, 8 år, samt syskonen Tintin, 5 år, och Mio, 10 år. Mio har en medfödd hjärnskada och kan inte gå eller tala.

Operation slutstirrat, handlar om bemötande och hur det känns när ett barn på skolgården undrar om Mio är en riktig människa. Hur ska Vide göra med alla som frågar, undrar eller stirrar på Mio? Samtidigt som det är pinsamt blir Vide väldigt arg när det händer och det händer ofta. Tillsammans med sin nya klasskompis och sina syskon försöker Vide komma på sätt att handskas med situationer som uppstår.

 • Område: Flerfunktionsnedsättning
 • Utgivning: 2018

 

Finns boken "Operation slutstirrat" inne för utlåning?

 

Stress och psykisk ohälsa hos elever med autism - Omarbetad 2. upplaga

Bokomslag: Stress och psykisk ohälsa ...
Författare: Diana Lorenz

Boken beskriver hur stress och psykisk ohälsa upplevs hos barn och unga med autismspektrumtillstånd. Här får du många exempel på konkreta lösningar i vardagen, med särskilt fokus på skolmiljön, en miljö där många unga befinner sig en stor del av vardagen.

Barn och unga med autism möter fler hinder i vardagen än andra. En brist på balans mellan förmåga och krav, höga stressnivåer och för lite återhämtning ger en ökad risk för psykisk ohälsa. Vad är det som stressar dem? Vad är annorlunda i sättet de upplever och bemästrar stress? Och det viktigaste: Hur kan vi hjälpa dem att hantera yttre påfrestningar och egna stressupplevelser?

Långvarig stress utan återhämtning kan leda till depression och annan psykisk problematik. Boken hjälper dig att uppmärksamma dessa tecken och avgöra om ungdomen behöver söka läkarvård.

Boken vänder sig till personal inom skolan, elevhälsan och andra verksamheter som arbetar med att stödja och vägleda ungdomar med neuropsykiatrisk problematik, liksom till föräldrar och andra närstående.

 • Område: Autismspektrumtillstånd
 • Utgivning: 2018

 

Finns boken "Stress och psykisk ohälsa ..." inne för utlåning?

 

Utan dig finns inget jag: en visionsbok om psykisk hälsa och psykiatri
Bokomslag: Utan dig finns inget jag

Red: Elin Engström

Hur ska vården, omsorgen och samhället förändras för att fungera bättre och ge livskvalitet åt fler? I den här boken har vi samlat texter av unga och äldre, personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa, professionella och anhöriga, alla med olika bilder av psykisk hälsa och psykiatri. Här finns konkreta råd men också djärva visioner, sådant som går utanför dagens snäva ramar. Dikter, serier, dokumentära skildringar – sätten att förmedla visionerna varierar. Vi är alla olika, och utan dig finns inget jag.

 • Område: Psykiatri allmänt
 • Utgivning: 2018

 

Finns boken "Utan dig finns inget jag" inne för utlåning?

 

 

Våren och sommaren 2018.

Alla dessa känslor: vad betyder de?
Bokomslag: Alla dessa känslor

Författare: Jennifer Moore-Mallinos, Gustavo Mazali

Alla dessa känslor – Vad betyder de? Vad är det egentligen som händer inom dig när du träffar främmande människor och bara vill gå och gömma dig? Vad betyder egentligen fjärilarna i magen, eller de spända musklerna? Är man glad? Ledsen? Arg? Eller är det mer komplicerat än så? Utan att kunna sätta ord på sina känslor är det svårt att förstå varför man känner som man gör och hur man kan hantera det. I Alla dessa känslor får både vanliga och ovanliga känslor inte bara ord, utan också sammanhang. Korta, kärnfulla texter som beskriver och konkretiserar känslor, bildsatta med vackra och uttrycksfulla illustrationer, gör det lätt för barn att identifiera och känna igen sig. Alla dessa känslor vänder sig till barn i förskoleåldern, men kan också användas som ett pedagogiskt hjälpmedel för lite äldre barn som har svårigheter med att förstå och hantera sina känslor

 • Område: Övriga böcker
 • Utgivning: 2018


Finns boken "Alla dessa känslor: vad betyder de?" inne för utlåning?

 

Autismhandboken : strategier för ökad livskvalitet

Bokomslag: Autismhandboken

Författare: Katarina A. Sörngård.

Autismhandboken riktar sig till dig som är vuxen och har högfungerande autism (Aspergers syndrom) eller autistiska drag. Boken förklarar autism och vad det kan innebära i vardagen. Den ger konkreta strategier som hjälper dig att utveckla din kommunikation, underlätta relationer, be om hjälp, minska konflikter, hantera känslor, klara av förändringar och organisera vardagen bättre. Du får hjälp att hitta sätt att må så bra som möjligt och att minska stress, oro och överbelastning. För att förstå de olika verktygen får du följa hur fyra personer med autism använder dem. Det finns även övningsformulär att skriva ut från webben. Handboken är i första hand en självhjälpsbok för dig som har autism. Den är även en viktig kunskapskälla för närstående och behandlare som vill få inblick i hur det är att leva med autism och hur de kan stötta. I ett särskilt avsnitt får anhöriga tips som kan underlätta i vardagen om man har ett vuxet barn eller en partner med autism.

 • Utgivning: 2018
 • Område: Autismspektrumtillstånd


Finns boken Autismhandboken: strategier för ökad livskvalitet ledig för utlåning

 

Barn med särskilda behov: en kunskapsöversikt om funktionsnedsättning

Bokomslag: Barn med särskilda behov

Författare: Ulrika Hallberg & Lillemor R-M Hallberg

Hur livet ser ut för barn med funktionsnedsättningar är helt olika. Boken är en kunskaps­översikt som vill bidra till respekt och förståelse för barn med funktionsnedsättningar och deras familjer.

 • Utgivning 2014
 • Område: Övriga böcker


Finns boken "Barn med särskilda behov : en kunskapsöversikt om funktionsnedsättning" ledig för utlåning?

 

Barn med överlappande diagnoser : ADHD, inlärningssvårigheter, autism, asperger, tourettes, ångest med flera

Bokomslag: Barn med överlappande diagnoser

Författare: Martin L. Kutscher ; med bidrag av Tony Attwood & Robert R. Wolff

Barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar har ofta flera olika diagnoser. Här beskrivs de vanligaste diagnoserna och det mest centrala man bör känna till om orsaker, symtom och behandling. Med fokus på möjligheter till utveckling, delar Kutscher med sig av strategier och praktiska tips för att kunna hjälpa barn både hemma och i skolan.

 • Utgivning: 2016, 2:a reviderad utgåva
 • Område: Neuropsykiatri allmänt


Finns boken "Barn med överlappande diagnoser..." ledig för utlåning? 

 

Berättelser om att vara anhörig till barn och unga med flerfunktionsnedsättning

Bokomslag: Berättelser om att vara anhörig ...

Nationellt kompetenscenter anhöriga NKA

Den här skriften handlar om hur anhöriga till barn och unga med flerfunktionsnedsättning har gjort för att ta vara på livets möjligheter. Du möter Ellen, 8 månader, Elvira, 3 år, Miles, 5 år, Diamanda, 6 år, Hannes, 13 år, Liv, 14 år och Kim, 21 år. Deras anhöriga berättar bland annat om vikten av att träffa andra i liknande situation, att våga skaffa syskon och att ta vara på sig själv som förälder för att förebygga psykisk och fysisk ohälsa. Men de berättar också om barnets behov av att förebygga andningsproblem och att som förälder behöva möta okunskap och fördomar om barnets livskvalitet. Vi får också veta hur de gått till väga för att skapa ett bra liv för hela familjen med hjälp av personlig assistans och särskilt boende.

 • Utgivning: 2018
 • Område: Flerfunktionsnedsättning


Finns boken "Berättelser om att vara anhörig till barn och unga med flerfunktionsnedsättning" inne för utlåning?

 

Dyskalkyli : att hjälpa elever med specifika matematiksvårigheter

Bokomslag: Dyskalkyli

Författare: Brian Butterworth och Dorian Yeo

Den här boken visar hur du kan undervisa på ett konkret och strukturerat sätt, främst inom områdena taluppfattning, de fyra räknesätten, rumsuppfattning och mätning.

 • Utgivning: 2010
 • Område: Läs- och skrivsvårigheter


Finns boken "Dyskalkyli ..." inne för utlåning?

 

Dyslexi: från teori till praktik

Bokomslag: Dyslexi - från teori till praktik

Författare: Torleiv Høien och Ingvar Lundberg

En grundbok om dyslexi med redovisning av nya forskningsresultat. Inom neurobiologin finns ny teknik för undersökning av hjärnan. Molekylgenetiken studerar dyslexins ärftliga mekanismer. Inom psykologi och lingvistik ökar förståelsen för barns språkutveckling. Pedagogiken utvecklar nya metoder för tidig satsning och förebyggande verksamhet. Datatekniken ger möjligheter för träning och kompensation.

 • Utgivning: 2013
 • Område: Läs- och skrivsvårigheter


Finns boken "Dyslexi : från teori till praktik" inne för utlåning?

 

Eli har en storebror

Bokomslag: Eli har en storebror

Författare: Karin Jacov, Jenny Sjödin

Eli har en storebror. Det är det många som har förstås. Men inte många har en storebror som Elis. Han är som en gåta tänker Eli ibland. Brorsan. En gåta som inte går att lösa. Ofta oroar sig Eli för brorsan. Men de hör ihop. Brorsan och Eli. Det är bara så. Och inte många har en storebror som Elis. Så det så.

 • Utgivning: 2018
 • Område: Autismspektrumtillstånd


Finns boken "Eli har en storebror" inne för utlåning?

Flickor med adhd : hur de känner och varför de gör som de gör

Bokomslag: Flickor med adhd

Författare: Kathleen G. Nadeau, Ellen B. Littman, Patricia O. Quinn

Flickor med adhd blir ofta feldiagnostiserade och missförstådda. Boken innehåller praktiska, lösningsfokuserade råd till föräldrar, lärare och professionella yrkesutövare för att hjälpa flickor med adhd till ett bra liv.

 • Utgivning: 2018, Andra upplagan
 • Område: Adhd

Finns boken "Flickor med adhd" inne för utlåning?

 

Funktionshindrade i välfärdssamhället

Bokomslag: Funktionshindrade i välfärdssamhället

Författare: Rafael Lindqvist

Funktionshindrade i välfärdssamhället handlar om livsvillkor för personer med funktionsnedsättning på några centrala områden: arbete och försörjning, vård, omsorg och utbildning, men också om anspråk på delaktighet, inflytande och ett aktivt medborgarskap för att hantera de funktionshindrande barriärer som samhället reser..

 • Utgivning: 2017
 • Område: Övriga böcker


Finns boken "Funktionshindrade i välfärdssamhället" inne för utlåning?

 

Haja ADHD: om nuets förbannelse, hjärnans skärmsläckare och vikten av dagdrömmeri

Bokomslag: Haja adhd

Författare: Björn Roslund

Varför har personer med adhd så svårt för att njuta av framtida segrar, och hur hänger det ihop med avhopp från utbildningar och drogers lockande låga? Är det psykedeliska drömspel som hjärnans skärmsläckare (default mode network) bjuder oss på bara ett ointressant bakgrundsbrus, eller rent av huvudpersonen i kunskapen om vad adhd egentligen är? Hur kan jammande jazzmusiker skapa förståelse för hur grupper av hjärnregioner spelar tillsammans, men också duckar för varandra? Hur kan adhd vara så starkt kopplat till risker, eller rent av undergångsfaktorer, men samtidigt ha psykiatrins bästa prognos?

Med energi och lätthet förmedlar psykiatern Björn Roslund avancerad kunskap som gör skillnad i hur vi ser på och kan leva med adhd. Boken är skriven för dig som själv har adhd, anhöriga och för alla nyfikna som vill lära sig mer.

 • Utgivning: 2018
 • Område: Adhd

Finns boken "Haja ADHD" inne för utlåning?

 

Hälsa för barn och ungdomar med flerfunktionsnedsättningar

Bokomslag: Hälsa

Red: Birgitta Nordström
Nationellt kompetenscentrum anhöriga

Utifrån olika teman går boken igenom hälsa för barn och unga med flerfunktionsnedsättning.

 • Utgivning: 2018
 • Område: Flerfunktionsnedsättning

Finns boken "Hälsa för barn och ungdomar med flerfunktionsnedsättningar" inne för utlåning?

 

Lyssna Lära Tala, svensk översättning

Bokomslag: Lyssna lära tala

Författare: Listen Learn and Talk

Det huvudsakliga målet med Lyssna Lära Tala är att beskriva användbara strategier för att uppmärksamma och främja barnets kommunikativa förmågor. Filmsekvenserna visar hur vardagsaktiviteter kan utnyttjas för att stimulera barnets utveckling. I ett flertal exempel betonas även värdet av att aktiviteter som utförs tillsammans med professionella följs upp i vardagen.

 • Utgivning: 2005
 • Område: Hörselnedsättning

Finns boken "Lyssna, lära, tala" inne för utlåning?

 

Mitt unga fartfyllda liv - genom svårigheterna mot stjärnorna

Bokomslag: Mitt unga fartfyllda liv

Författare: Amanda Malmberg

"När jag var runt 9-10 år fick jag reda på min diagnos, Downs syndrom. Jag delar gärna med mig av goda råd och tips till alla. Jag har inte alltid mått så bra, men jag är äntligen mig själv igen efter allt som har hänt. Vad hände med den Amanda Malmberg som en gång var rädd, svag och förkrossad? Från den ensamma tjejen till en stark och modig tjej med ett gott självförtroende, vilken resa, en riktig känsloresa som jag har varit med om. Jag vill vara en förebild och få tindra fram med ljus i tillvaron för andra.".

 • Utgivning: 2018
 • Område: Intellektuell funktionsnedsättning

Finns boken "Mitt unga fartfyllda liv" inne för utlåning?

 

Rätt att leva - inte bara överleva

Bokomslag: Rätt att leva ...

Författare: Ann-Marie Stenhammar och Anna Pella

Idéskriften är en samproduktion mellan FUB och NKA och berättar om hur du som beslutsfattare kan påverka och förändra så att barn, unga och vuxna med flerfunktionsnedsättningar och deras familjer får goda levnadsvilkor.

 • Utgivning: 2014
 • Område: Flerfunktionsnedsättning

Finns boken  "Rätt att leva - inte bara överleva" inne för utlåning?

 

Tvångssyndrom : orsaker och behandling i ett beteendeterapeutiskt perspektiv

Bokomslag: Tvångssyndrom

Författare: Olle Wadström

Boken beskriver på ett lättbegripligt sätt hur det fungerar "i huvudet" när tvången hos en människa uppstår. Du får också förklaringar till hur och varför tvång uppstår. En stor del av boken tar upp och beskriver noga behandlingsmetoden för tvång; kognitiv beteendeterapi (KBT).

 • Utgivning: 2017, Sjätte reviderade upplagan
 • Område: Tvångssyndrom

Finns boken "Tvångssyndrom" inne för utlåning?

 

April 2018

 

Bok: Allt om teckenspråkAllt om teckenspråk : för föräldrar och barn

Specialnummer av Dövas tidning (Sveriges dövas riksförbund)

Ett temanummer om teckenspråk från Dövas tidning. Med särskild inriktning mot barn. Bilaga: Vardagstecken och Svenska handalfabetet (ett ark).

Utgivning: 2017
Område: hörselskador

Här kan du se om boken "Allt om teckenspråk: för föräldrar och barn" finns inne för utlåning.

 

Bok: Berättelse ur hjärtatBerättelser ur hjärtat: om att för andra berätta om sitt liv och sin situation som synskadad

 

Redaktör och layout: Ragnvi Svärd

Synskadades riksförbund har gett ut den här handboken/inspirationsboken om att berätta en historia. Här finns 10 engagerande personliga berättelser men också ett material om hur man kan använda storytelling för att berätta sin historia, i det här fallet om synnedsättning.

 

 

Utgivning: 2014
Område: synskador

Här kan du se om boken "Berättelser ur hjärtat" finns inne för utlåning.

 

 

Bok: Det stavas bipolärDet stavas bipolär: och kanske en gnutta borderline

 

Carrå

En berättelse om livet som bipolär.

Utgivning: 2017
Område: Bipolär sjukdom

Här kan du se om boken "Det stavas bipolär: och kanske en gnutta borderline" finns inne för utlåning.

 

 

 

 

Bok: HjärnstarkHjärnstark: hur motion och träning stärker din hjärna

 

Anders Hansen

I Hjärnstark visar Anders Hansen, överläkare i psykiatri vilka mekanismer i din hjärna som omvandlar promenaden eller löprundan till inget mindre än en mental ”uppgradering”. Du får lära dig vad det beror på och du får konkreta tips på hur du ska röra på dig för att uppnå alla positiva effekter som forskningen har kunnat visa. Man vet i dag att hjärnan är enormt föränderlig. Det bildas ständigt nya hjärnceller och nya kopplingar skapas och försvinner. Allt du gör, till och med varje tanke du tänker, förändrar din hjärna lite grann. Och det gör i allra högsta grad även motion och träning. När du rör på dig blir du inte bara piggare och mår bättre, det påverkar också koncentrationen, minnet, måendet, sömnen, kreativiteten och stresståligheten – till och med din personlighet och intelligens.

Utgivning: 2016
Område: övrigt

 

Här kan du se om boken "Hjärnstark" finns inne för utlåning.

Bok: Inte som alla andraInte som alla andra: en liten berättelse om en pojke som vill veta om han är vanlig eller normal

 

Per Nilsson

Davids klasskompis Oskar är lite speciell. En dag berättar fröken att Oskar har nåt som heter Aspergers syndrom. David undrar om inte han också har något sånt där syndrom, eftersom han också känner sig annorlunda..

 

Utgivning: 1999
Område: autismspektrumtillstånd

 

Här kan du se om boken "Inte som alla andra" finns inne för utlåning.

 

 

Bok: Jespers supersinnenJespers supersinnen

 

Marie Bosson Rydell

Jesper känner sig osynlig. Ibland är det skönt att ingen lägger märke till en, för då är det inte heller någon som retas eller kommer med kommentarer och frågor. Men ibland kan det vara bra om någon ser att man behöver hjälp, när det blir jobbigt eller krånglar till sig.

Utgivning: 2018
Område: autismspektrumtillstånd

Här kan du se om boken "Jespers supersinnen" finns inne för utlåning.

 

 

Bok: På väg att bli vuxenPå väg att bli vuxen: åtta unga personers erfarenheter av att bli vuxen när man har en svår synnedsättning

 

Annica Winberg

I rapporten intervjuas åtta unga personer med svår synnedsättning. De beskriver hur det specialpedagogiska stödet fungerat under gymnasiet och vid studier på högskola eller universitet och hur det påverkar deras möjligheter i livet. Rapporten vänder sig till lärare, studie- och yrkesvägledare och andra som möter elever med svår synnedsättning eller blindhet som har punktskrift som läsmedium.

 

 

Utgivning: 2016
Område: synskador

Här kan du se om boken "På väg att bli vuxen" finns inne för utlåning.

 

 

Bok: Se framåt!Se framåt! fakta, metoder, teknik, tröst och möjligheter vid LHON och liknande tillstånd

 

Gunnar von Sydow

Boken handlar om Lebers hereditära optikusneuropati (LHON), även kallad Lebers ärftliga synnervssjukdom.

 

 

Utgivning: 2017
Område: synskador

Här kan du se om boken "Se framåt! fakta, metoder, teknik, tröst och möjligheter vid LHON och liknande tillstånd" finns inne för utlåning.

 

 

Bok: Vardagstips för synskadadeVardagstips för synskadade

 

 

Synskadades riksförbund

Det här är ett av Infotekets lästips. Det finns att låna på alla våra mini-infotek. Handbok med smarta tips till personer med synnedsättning om hur vardagen kan fungera så smidigt som möjligt. Tipsen vänder sig till dig som antingen är synsvag, gravt synskadad eller helt blind, till dig som är anhörig eller möter personer med synnedsättning i ditt arbete.

 

Även elektronisk version.

Utgivning: 2017
Område: synskador

Här kan du se om boken "Vardagstips för synskadade" finns inne för utlåning.

 

 

 

Mars 2018

 

Bokomslag: 500-5 mph

Kicki Lundgren

Boken handlar om Saras två liv, det som hon levde innan olyckan och hur det blev efteråt - men allra mest skildras hennes mod att synas och leva fullt ut. Fotograf Kicki Lundgren har följt Sara Hallén under två år. Journalist Lotta Frithiof har skrivit texten som bygger på Saras egen berättelse..

Utgivning: 2018
Område: förvärvad hjärnskada

Finns boken "500-5 mph" inne för utlåning?

 

Bokomslag: Undra besöker habiliteringenUndra besöker habiliteringen

Jeanette Milde

Undra Undersökare är en liten superhjälte som tar reda på saker som barn med funktionsnedsättning undrar över. När Lotta har en fråga flyger Undra genast iväg till habiliteringen. Där träffar hon olika barn och får veta vad de gör på habiliteringen. Barn behöver veta och förstå sånt de undrar över.

Utgivning: 2018
Område: övrigt

Finns boken "Undra besöker habiliteringen" inne för utlåning?

 

Februari 2018

Bokomslag: Bill och hemliga bollaBill och hemliga Bolla

(Film, 30 min, tal på svenska, otextad)

Jan Gissberg

 

När Bill äntligen får en lillasyster är han en jättestolt storebror, men ibland ganska trött på barnskriket. Lillasystern, Bolla, är pigg och glad, dansar, trallar och älskar att riva papper. Men efter ett tag märker familjen att något är på tok: Bolla känner inte igen någon, bryr sig inte om sällskap och svarar aldrig på tilltal. Bill, mamma och pappa är mycket ledsna och alla, släkt, vänner och bekanta, deltar i sorgen - ända tills Bill upptäcker att Bolla själv inte är ledsen alls. Bill är stolt över att ha en syster som "speciell, hemlig, sin egen sort".

Utgivning: 2017
Område: Film, Intellektuell funktionsnedsättning, autism

Finns filmen "Bill och hemliga Bolla" inne för utlåning?

 

Bokomslag: Det är i varje fall tur att vi inte är dödaDet är i alla fall tur att vi inte är döda

Författare: Jonas Helgesson

I sin fjärde bok tar Jonas Helgesson avstamp i sin egen fortsatt skakiga resa genom livet, men landar i insikter som alla kan känna igen sig i.

Utgivning: 2018
Område: Rörelsehinder

Finns boken "Det är i alla fall tur att vi inte är döda" inne för utlåning?

Bokomslag: Henke och bokstäverna som hopparHenke och bokstäverna som hoppar

Författare: Henk Linskens

Henke berättar i den här boken om hur det känns för honom att ha dyslexi, Bokstäverna hoppar. Men han upptäcker att han inte är ensam om det..

Utgivning: 2018
Område: Läs- och skrivsvårigheter

Finns boken "Henke och bokstäverna som hoppar" inne för utlåning?

Bokomslag: Kalla mig galenKalla mig galen: berättelser från psyksverige

Författare: Christian Dahlström

Christian Dahlström har intervjuat både kända personer som lidit av psykisk ohälsa - bland annat Therése Lindgren, Cissi Wallin och Kristoffer Triumf - och experter på området. Utifrån de samtalen och sina egna erfarenheter beskriver han hur olika delar av livet påverkas av psykisk ohälsa. Hur ska man hantera kärleksrelationer, familjen, arbetslivet, Försäkringskassan, psykiatrin, ekonomin när man knappt klarar av att finnas till?

Utgivning: 2017
Område: Psykiska funktionshinder

Finns boken "Kalla mig galen: berättelser från psyksverige" inne för utlåning?

Bokomslag: Läsk-pärmenLäsk-pärmen: tips om läs- och skrivsvårigheter

Författare: Susanne af Sandberg

 

Läsk-projektet är ett samarbete mellan Föräldraföreningen för dyslektiska barn (FDB), Förbundet Funktionshindrade med läs- och skrivsvårigheter (FMLS) och Svenska dyslexiföreningen. Studiehäftet är avsett att användas i studiecirklar om läs- och skrivsvårigheter och riktar sig i första hand till föräldrar. Det här är ett av Infotekets lästips. Det finns att låna på alla våra mini-infotek..

Utgivning: 2017
Område: Läs- och skrivsvårigheter

Finns boken "Läsk-pärmen: tips om  läs- och skrivsvårigheter" inne för utlåning?

Bokomslag: När siffrorna skapar kaosNär siffrorna skapar kaos: matematiksvårigheter ur ett specialpedagogiskt perspektiv

Författare: Olav Lunde

 

Varför bråkar tal för vissa människor? Varför är det så svårt att minnas enkla tal som 9+7=16 och 16-7=9? Varför är det så svårt att lära sig multiplikationstabellen? Vad beror dessa svårigheter på och vad kan man göra åt dem? Boken redogör för det aktuella forskningsläget och försöker också djupare belysa vissa problemställningar ur ett specialpedagogiskt perspektiv. Författaren presenterar grundläggande förutsättningar för lärande, kännetecken för matematiksvårigheter och olika förklaringsmodeller, som emotionella, sociologiska, didaktiska och neuropsykologiska. Boken redogör också för matematiksvårigheter i samband med andra svårigheter, till exempel neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och läs- och skrivsvårigheter.

Utgivning: 2011
Område: Läs- och skrivsvårigheter

Finns boken "När siffrorna skapar kaos" inne för utlåning?

 

Bokomslag: ProfessionsetikProfessionsetik

 

Författare: Svein Aage Christoffersen

 

Professionsetik sätter fokus på vad det etiskt sett innebär att arbeta med människor. Ett sådant arbete styrs inte bara av yrkesmässig ideologi, metoder, regler och riktlinjer, utan också av medmänskligheten hos den professionella. Vilka konsekvenser får det för etiken i yrkesarbetet? I boken synliggörs olika etiska dilemman med hjälp av praktiska exempel. Boken är viktig för yrkesverksamma inom vårdyrken och socialt arbete, och för alla som vill öka sin medvetenhet om etiska frågor. Denna andra upplaga är uppdaterad med referenser till nyare litteratur, och diskussionen av professionsetikens grundvalar och förankring är uppdaterad.

Utgivning: 2017
Område: Övrigt

Finns boken "Professionsetik" inne för utlåning? 

 

Bokomslag: Underbara adhdUnderbara ADHD: den svåra superkraften

 

Författare: Georgios Karpathakis

 

Boken är en bearbetad, lättläst version av Underbara adhd som också finns på Infoteket. Att ha Adhd är, enligt Georgios, lite som att leva utan filter. Någon har sagt att en adhd-hjärna tar in mellan 40-60 gånger fler intryck än en ”vanlig” hjärna. Men allt behöver inte bara vara negativt. Med rätt strategier, mycket vilja och arbete kan de största svårigheterna och utmaningarna också vara de främsta tillgångarna. Utifrån sitt eget perspektiv berättar Georgios Karpathakis vad det innebär att leva med adhd. Vilka är utmaningarna och vad kan vändas till styrkor? Vad behöver man tänka på när man möter någon med adhd, som anhörig, i skolan eller i arbetslivet?

Utgivning: 2018
Område: Adhd

Finns boken "Underbara ADHD: den svåra superkraften" inne för utlåning?

 

Bokomslag: Ungdomar läser och skriverUngdomar läser och skriver: specialpedagogiska perspektiv

 

Författare: Siv Fischbein

Lärare på högstadiet eller gymnasieskolan behöver strategier att möta ungdomar med läs- och skrivsvårigheter. Det räcker ofta inte med att sätta in åtgärder tidigt i livet för att få svårigheterna att upphöra. Problemen påverkar ungdomar mycket i skolan och komplicerar relationen mellan lärare och elev. Bokens författare vill spegla en bredd från mer forskningsinriktad kunskap till didaktiska frågor i skolvardagen. Den lämpar sig för såväl speciallärare och specialpedagoger som lärare, rektorer, logopeder, psykologer och skolsköterskor samt andra verksamma inom elevhälsan.

Utgivning: 2014
Område: Läs- och skrivsvårigheter

Finns boken "Ungdomar läser och skriver: specialpedagogiska perspektiv" inne för utlåning?

 

Bokomslag: Vad sa du?Vad sa du?

 

Författare: Ida Bäckström

Ida förlorar hörseln vid 26 års ålder. Det här är hennes berättelse och tankar kring hur det är att förlora hörseln och att sedan få ett cochleaimplantat.

 

Utgivning: 2018

Område: Hörselskador

 

Finns boken "Vad sa du?" inne för utlåning?

Våldsamt osynligt: en bok om brottsutsatthet och funktionsnedsättning

Författare: Karin Andersson

 

Våldsamt osynligt. En bok om brottsutsatthet och funktionsnedsättning är framtagen för att förbättra stödet till brottsutsatta personer med funktionsnedsättning och öka kunskapen om den särskilda utsatthet en funktionsnedsättning kan innebära.

Utgivning: 2015
Område: Övrigt

Finns boken "Våldsamt osynligt: en bok om brottsutsatthet och funktionsnedsättning" inne för utlåning?

Bokomslag: Värt att veta om dyskalkyliVärt att veta om dyskalkyli

Författare: Markus Björnström

Vad är dyskalkyli och på vilket sätt skiljer sig dyskalkyli från andra matematiksvårigheter? Hur utreds dyskalkyli och vad kan skolan göra för att hjälpa elever med denna diagnos?

Utgivning: 2012
Område: Läs- och skrivsvårigheter

Finns boken "Värt att veta om dyskalkyli" inne för utlåning?

 

 

Januari 2018


Omslag Adde adhdAdde Adhd: bästis med fienden

Författare: Eva Edberg

En ungdomsbok om hur det kan vara att få diagnosen adhd.

Utgivning: 2017
Område: Adhd

 
Finns boken "Adde Adhd: bästis med fienden" inne för utlåning?

 

BokomslagetAutism och ADHD i skolan: handbok i tydliggörande pedagogik

Författare: Anna Sjölund

I den här boken förklarar författarna elevernas ojämna förmågor och svårigheter, hur de kan upptäckas i skolan och framför allt hur du med tydliggörande pedagogik kan anpassa undervisningen och skoldagen.

Utgivning: 2017
Område: Neuropsykiatri allmänt

Finns boken "Autism och adhd i skolan" inne för utlåning?

 

Bokomslaget För alla i skolanFör alla i skolan: en bok om inkluderande och utvecklande undervisning

Författare: Ulrika Aspeflo

Den här boken riktar sig till alla pedagoger i skolan. Hur kan man få till inkluderande undervisning för elever med funktionsnedsättning?.

Utgivning: 2015
Område: Neuropsykiatri allmänt

Finns boken "För alla i skolan: en bok om inkluderande och utvecklande undervisning" inne för utlåning?

 

Bokomslaget Kom vi gör om detKom vi gör om det

Författare: Anna Carlsson, Linda Jensen, Annelie Strömberg & Linda Warvelin

I familjen Knaskvist är alla lite arga. Mamma är arg, pappa är arg, Tova är arg och Simon är arg. Till och med huset är argt ibland. Visst skrattar de också, men mest går de runt hemma och surar inombords.En dag bestämmer mamma och pappa sig för att det får vara nog med allt det där arga. De ska göra om det som blir tokigt och tillsammans välja ett annat sätt. Hur får vi en vardag som fungerar allt bättre för både barn och vuxna?
Den här stora barnboken riktar sig till alla familjer där man ibland bråkar med varandra. Boken väcker tankar kring hur det som händer i en familj kan kännas för alla och hur man sedan tillsammans kan hitta fram till hur det blir lättare att göra rätt. Det är en självhjälpsbok för hela familjen som bygger på ett lågaffektivt bemötande och en tydliggörande pedagogik.Bokens fyra författare praktiserar själva det de lär och vill med denna bok ge chansen till fler familjer att upptäcka nya strategier i vardagen. Bokens målgrupp är 5-9 år och som egen läsning fungerar den från årskurs tre.

Utgivning: 2017
Område: Neuropsykiatri allmänt

Finns boken "Kom vi gör om det" inne för utlåning?

 

Omslag Modet att ingenting göraModet att ingenting göra: en bok om det svåra mötet

Författare: Lars Björklund

"Människor i utsatta och svåra situationer frågar oftast inte efter svar. De frågar efter närvaro, och det är bekräftelsen man minns. Det handlar faktiskt om att ingenting göra."


Utgivning: 2017
Område: Övriga böcker

Finns boken "Modet att ingenting göra: en bok om det svåra mötet" inne för utlåning?

 

Omslag Sov gottSov gott: en liten bok för sömnlösa och andra som vill sova bättre

Författare: Karin Bengtsson

Det här är liten bok med fakta om sömn samt konkreta tips och råd om hur man kan förbättra sin sömn. Boken kan du också läsa eller skriva ut direkt från nätet (länken nedanför).

Utgivning: 2015
Område: Kognition

Finns boken "Sov gott: en liten bok för sömnlösa och andra som vill sova bättre" för utlåning?

Omslag Vewm är bästVem är bäst: En familjs verklighet i autismens gåtfulla liv

Författare: Hans Madsen

Det här är en personlig berättelse om hur det är att få en son med autism. Boken beskriver uppväxten, svårigheter men också glädjeämnen. Författaren beskriver också vad som har fungerat (och inte fungerat) just i deras familj.

Utgivning:
Område: Autismspektrumtillstånd

Finns boken "Vem är bäst: en familjs verklighet i autismens gåtfulla liv" inne för utlåning?

 

Omslag Vuxna människor...

Vuxna människor med funktionsnedsättningar: en kunskapsöversikt

Författare: Ulrika Hallberg

Boken handlar om livssituationen och utmaningarna för vuxna människor med olika typer av funktionsnedsättningar och deras anhöriga. Den går igenom vetenskaplig forskning på området.

Utgivning: 2015
Område: Övriga böcker

Finns boken "Vuxna människor med funktionsnedsättningar" inne för utlåning?

 

Bok: Hoppas jag inte råkar döda dig: en historia om Malin OvessonHoppas att jag inte råkar döda dig: en historia om Malin Ovesson

Författare: Malin Wendel

Detta är en berättelse om liv och död. En hel del död i livet skulle man kunna säga. Kampen mellan livslust och dödsallvarliga tankesnurror. Du får avgöra själv vilken sida som vinner. En sak är i alla fall sann - allt är på riktigt.

Utgivning: 2017

 

Område: Tvångssyndrom

Finns boken ”Hoppas att jag inte råkar döda dig: en historia om Malin Ovesson” inne för utlåning?

 

 

Bok: Nerdy, shy and socially inappropriateNerdy, Shy and Socially Inappropriate: A User Guide to an Asperger life

 

Författare: Cynthia Kim

 

 

Cynthia Kim växer upp med känslan av att vara annorlunda. Det är först i vuxen ålder hon får diagnosen AST och börjar förstå varför hon fungerar som hon gör. Då är hon redan gift, har ett arbete och en dotter. Men även om hon har ett till synes normalt liv finns känslan av att vara annorlunda kvar. I den här boken berättar hon om diagnosen och de olika kriterierna utifrån sina egna erfarenheter.

Utgivning: 2015

Område: Autismspektrumtillstånd

Finns boken ”Nerdy, Shy and Socially Inappropriate: A User Guide to an Asperger life” inne för utlåning?

 

 

Bok: Oro - att leva med tillvarons ovisshetOro: att leva med tillvarons ovisshet

Författare: Anna Kåver

 

Anna Kåver ger dig här kunskap om oro ur tre olika perspektiv: det existentiella, det psykologiska och det biologiska. Hon bjuder in till självreflektion och delar med sig av hjälpsamma förhållningssätt till vår sårbarhet och livets inbyggda ovisshet. Hon vill också ge dig mod att våga tänja lite på dina trygghetsgränser för att öka din självtillit. Förhoppningen är att du ska få veta lite mer om just din oro, om hur du kan behålla den kloka oron och släppa taget om den giftiga.

Anna Kåver är leg. psykolog, leg. psykoterapeut, specialist i klinisk psykologi och handledare i kbt samt författare. Hon har skrivit ett flertal uppskattade böcker, bland andra Himmel, helvete och allt däremellan om känslor.

Utgivning: 2017

Område: Ångest

Finns boken ”Oro: att leva med tillvarons ovisshet” inne för utlåning?

 

 

Bok: Tankar och tvivel: åtta samtal om tvångTankar och tvivel: Åtta samtal om tvång

Författare: Carin Moberg

 

 

 

 

 

I boken berättar åtta personer, drabbade, anhöriga och professionella om diagnosen tvångssyndrom, OCD.

Utgivning: 2017 Område: Tvångssyndrom

Finns boken ”Tankar och tvivel: Åtta samtal om tvång” inne för utlåning?

 

>> Nya böcker 2017