Tidigare aktiviteter i länet


Se DanssommarjobbarnaDanssommarjobbet2018 4-6 juli

"Ett välbevarat barnasinne är ett hot mot all världens vansinne" är föreställningen som dansas av de som gått ut årksurs 9 och nu provar på dansaryrket. Koreograf är Emelie Englund. Danssommarjobbarna arbetar under tre veckor fram en föreställning som visas på Celciustorget i Uppsala 4, 5 och 6 juli kl 11.30 samt 13.00. Välkomna!


Disa Krosness, mottagare av årets dansresidensDisa Krosness, foto Noah Hellwig

Mottagare av årets residens inom området danskonst är Disa Krosness, en välmeriterad danskonstnär, koreograf och producent. Region Uppsala inrättade residenset 2017 som en del av satsningen "Dans i rörelse" med stöd från Statens kulturråd. Residenset sträcker sig över två veckor och ger en professionell koreograf möjlighet att arbeta processinriktat. Residenset är förlagt till  Eric Sahlström Institutet i Tobo, Tierps kommun.


Uppsala Loves Hiphop deltar i årets mentorskapsprogram i dansUppsala Loves Hip Hop, foto Vicci Lidback

Kultur och bildning har utsett 2018 års deltagare i mentorskapsprogrammet inom dans. Årets adept är dansföreningen Uppsala Loves Hiphop som drivs av Mateja Kovacevic och Catarina Zarazua. Årets mentor är Ambra Succi. Syftet med mentorskapsprogrammet är att stärka danskonstnärer i länet genom utveckling och stöd.


Inspirationsresa till Enköpings kommun 20 juniForsby kvarn 

Kultur och bildning arrangerar en dagstur i Enköpings kommun där du, som professionell kulturutövare inom dans, teater och konst, får möjlighet att besöka annorlunda spelplatser och utställningsytor. Resan är även en nätverksträff som ger tillfälle för samtal och konstartsöverskridande möten.


Dans för äldre – Seminarium steg 2, 15 mars

Dansen har en tertiär prevention som kan göra att äldre håller sig friskare. Kulturenheten arrangerar en heldag med Hugo Tham, dansutvecklare från Region Halland med 35 år av scenisk och pedagogisk erfarenhet i ämnet utforskande dans för äldre och dans för Parkinson.


Dans om konstnären Siri Derkert på Uppsala konstmuseum 22 mars

Under fem års tid har koreografen och dansaren Teresia Björk arbetat med en trilogi om konstnären Siri Derkert (1888–1973), en av modernismens pionjärer och frontfigurer i Sverige. Efter Etsningar 4 november och Without Name den 8 februari blir nu danstrilogin komplett när föreställningen Vi-We-Nous ges den 22 mars på Uppsala konstmuseum.


Dansfrukost 15 maj

Några gånger per år anordnar Kulturenheten dansfrukost för länets dansverksamma. Vi träffas och äter gott, tar del av vad som är på gång och pratar dans. Vid några tillfällen tas gästföreläsare in. Nästa dansfrukost blir 15 maj kl 9.00 i Regionens Hus på Storgatan 27 i Uppsala


Sök Danssommarjobbet

 Foto Staffan ClaessonFör dig som går i åk 9 och vill prova på arbetet som dansare. I samarbete med Uppsala Kommun och GUC. Årets koreograf är Emelie Englund.


DANSA!DANSA!

Gillar du att dansa, vill prova på att skapa och visa upp egna danser? Är du 8-13 år? Välkommen till DANSA!
Här får du delta i gratis workshops där du får testa olika sätt att skapa danser. Göra en egen dans hemma, ensam eller tillsammans med kompisar. Visa upp dansen på "Öppen Scen" och se andras skapade danser. I år kan du i någon av kommunerna Knivsta, Tierp, Heby eller Älvkarleby delta.


Dansfrukost 22 marsDansfrukost

Sedan september 2016 finns danskonsulentverksamheten i nya lokaler i området kring resecentrum. Vi, Eva och Ellen vill passa på att bjuda in till en frukostträff för att visa er runt och berätta om vad som är på gång. 22 mars kl 9-10.


Babycafé och Dansa en bok 1 decemberDansa en bok

Dansa bokstäver? Eller hela ord och meningar? Berätta med kroppen? Vara berättelsen genom rörelse? Javisst!
Välkommen på Babycafé på Gottsunda Bibliotek, 1 december kl 10.


Skapa Dans 3 december Skapa Dans Uppsala Västmanland 2017

Skapa Dans är koreografitävlingen för ungdomar i Uppsala län och Västmanlands län. Alla dansstilar och alla nivåer är välkomna. Se de unga koreografernas verk, var med och rösta fram "Publikens Pris" och fylls av dansenergi under mellanakten med både ungdomsinslag och professionell dans. 3 december kl 15.30 på Uppsala Konsert & Kongress. Biljetter bokas via UKK.


Striptease - Per Faura 5 december Striptease

Vem är det som i slutänden blir avklädd – är det aktören eller åskådaren? Pere Faura är en katalansk performanceartist med bakgrund inom balett och samtida dans. I sina verk låter han ofta populärkulturella fenomen såsom striptease, disco eller musikaler mixas med traditionella teaterkonventioner. Resultatet blir utmanande och tankeväckande. På turné genom Dansnät Sverige.


Dansa en bok - Workshop Dansa en bok

Dansa bokstäver? Eller hela ord och meningar? Berätta med kroppen? Vara berättelsen genom rörelse? Javisst!
Sophia Färlin Månsson håller en workshop per kommun i Uppsala län utifrån sin framarbetade metod Dansa en bok.


VeckoträningDansverksamma

Du som är dansaktiv på avancerad till professionell nivå i Uppsala Län är välkommen att delta i veckoträning. Deltagarna turas om att hålla dansträning för varandra. Under hösten 2017 träffas vi tisdagsförmiddagar i danssalen i fd Boland/Guc i Uppsala. För anmälan och mer info gå med i Facebookgruppen Veckoträning Dans i Uppsala. Välkommen!


Höstlovsdans 2 november 

Höstlovslediga barn och unga 8-16 år är välkomna till en dansdag på Uppsala Konsert & Kongress.
Tempo, kontraster, puls, känsla, skapa, takt, dans!
En härlig dansdag där du får testa olika sätt att röra kroppen till musik, genom rummet, tillsammans i gruppen.
Ta på oömma kläder och gör dig redo för en dag fylld av rörelseglädje!


Etsningar - Föreställning 4 november Etsningar - Foto: Mats Lindgren

Teresia Björks första dansföreställning
av tre med utgångspunkt från konstnären
Siri Derkert.
En del av Kulturenhetens satsning "Dans i Rörelse" med stöd av Statens kulturråd.
På Uppsala Konstmuseeum.
Fri entré!


Skapa Dans Riksfinal 4 november  Skapa dans

Ungdomar från 11 olika regioner/län i Sverige tävlar i koreografitävlingen Skapa Dans. Representerar Uppsala/Västmanland gör Felix Luttinger som vann här med sitt bidrag "Losing myself". Vi önskar honom lycka till! Riksfinal avgörs på Riksteatern i Hallunda, Stockholm. Välkommen att titta!


Kropp, rum, tid - Barndansfortbildning 

Kropp, rum, tid - Att dansa med barn i förskoleålder. Tisdag 14 november i Uppsala.
Den erfarna danspedagogen Eva Perbrand Magnusson inspirerar till dans med barn. Utgångspunkt är hur barn genom dansen utvecklar kroppsuppfattning, rumsuppfattning och tidsuppfattning. Kostnadsfritt. Inga förkunskaper krävs. Välkommen!


Tematisk dans med barn - Barndansfortbildning 

Tisdag 14 november i Uppsala.
Den erfarna danspedagogen Eva Perbrand Magnusson inspirerar till tematiskt dansarbete med barn. Fortbildningens teman är Hållbar utveckling samt Den långa långa resan, om att fly från krig. För dig som arbetar med barn ca 6-12 år.
kostnadsfritt. Inga förkunskaper krävs. Välkommen!


Dansfrukost - 15 november 

Danskonsulenten och danspedagogen bjuder länets dansverksamma på frukost. Vi äter gott och träffar andra inom dansområdet. Den här gången berättar Eva Perbrand Magnusson om sitt arbete med dans i särskolan.
Kl 9.00 i Regonens Hus, Storgatan 27, Uppsala.
Anmäl dig till eva.forsberg.pejler@regionuppsala.se senast 13 november!


Dans för äldre 26 oktober 

Fortbildning med Hugo Tham om dans för äldre. Dans som en möjlig aktivitet för seniorer. Inspiration och praktiska exempel. För dig som arbetar med äldre och för dig som arbetar pedagogiskt med dans. 26 oktober i Uppsala


Babycafé och Dansa en bok 13 oktober Dansa en bok

Kulturenhetens danspedagog dansar en bok med barn och föräldrar under Gottsundabibliotekets Babycafé. Kom och häng med andra föräldralediga! Öppna förskolan finns på plats och efter dansen fikar vi tillsammans.
Gottsundabiblioteket, fredagen 13 oktober kl 9.30. Välkomna!


Anuang'a Fernando - Workshop 18 oktober  Fernando Anuang'a

Workshop i modern/nutida dans med dansaren och koreografen Fernando Anuang'a från Kenya. Anuang'a hämtar bland annat influenser från Maasaifolkets rörelsespråk. Han arbetar i Kenya och Frankrike och vi har nu den stora äran att få honom som gäst till Uppsala.


Charlotte Engelkes - Min mamma 16 september  Charlotte Engelkes - Min mamma

Min mamma är en mer eller mindre halsbrytande hyllning som reflekterar våra mammor med kärlek, varsam hand och med glödande övertygelse. En dokumentärmusikal.
Föreställning på Uppsala Konsert & Kongress genom Dansnät Sverige


Dansa en bok - Release 12 september Dansa en bok

Dansa bokstäver? Eller hela ord och meningar? Berätta med kroppen? Vara berättelsen genom rörelse? Javisst!
Release av projektet som resluterat i en metod för att kombinera läsning och dans. 12 september kl 14-16, Uppsala Konstmuseum. Dansa en bok har arbetats fram av Kulturenheten och Länsbibliotek Uppsala och har delfinansierats av Kulturrådet


Att få vara sig själv 30 oktober 

Att få vara sig själv - en dag om normkritik, kultur och inkludering
Utbildningsdag för kulturundervisare och andra intresserade. Dagen innehåller bland annat workshop med Emelie Bardon, danslärare och författare till boken "Koppla bort autopiloten - normktitiskt förhållningssätt i dansundervisning"


City Horses City Horses

I städerna står statyerna med kungar och stridskämpar till häst. Praktfulla. Tyst stirrande ut över världen. Men var finns kvinnorna? City Horses är en dansföreställning som hyllar hästtjejers styrka och mod! Av Byström Källblad. City Horses dansas under Kulturnatten i Uppsala 9 september samt genom Scenkonstkarusellen runt om i länet.


Anna Källblad är mottagare av Anna Källblad Foto: Jenny VinterqvistDansresidenset 2017 

I våras utlyste Region Uppsala ett residens inom danskonstområdet som är en del av satsningen "Dans i rörelse" med stöd från Statens kulturråd. Residenset sträcker sig över två veckor och ger en professionell koreograf möjlighet att arbeta processinriktat. Danskonstnärer från hela Sverige var välkomna att söka och totalt 40 ansökningar kom in. Efter samråd med sakkunniga inom scenkonstområdet valde Kulturenheten slutligen Anna Källblad till mottagare av Region Uppsalas första dansresidens. Anna är en välmeriterad koreograf och dansare bosatt i Stockholm.


Dansfrukost 31 augusti  Dansfrukost

Danskonsulenten och danspedagogen bjuder länets dansverksamma på frukost. Vi äter gott och träffar andra inom dansområdet. Den här gången berättar Emelie Englund om sin Gaga-dansresa. Kl 9.00 i Regonens Hus, Storgatan 27, Uppsala. Anmäl dig till eva.forsberg.pejler@regionuppsala.se senast 29 augusti!


Danssommarjobbet 2017 TOMRUM

15 ungdomar som precis gått ut grundskolan får prova på arbetet som professionella dansare. Dagarna fylls bland annat av uppvärmning, teknikövningar, koreografiskt skapande, kostymprovning, samarbetsövningar, repetitioner och tillverkning av rekvisita. Under ledning av koreografen Melody Sheikh arbetar de under tre veckor fram  föreställningen TOMRUM som dansen på Celsiustorget i Uppsala 28-30 juni, kl11 och kl13. Välkomna att titta!


BlomsterplanteringBlomsterplantering. Foto: Charlotte Björck i Botaniska Trädgården

30 maj - 1 juni dansar förskolebarn med Kulturenhetens danspedagog och planterar sommarblommor i Botaniska Trädgården. Ett återkommande och välbesökt försommarinslag. Läs mer här


Citykollo på UKKCitykollo på Uppsala Konsert & Kongress 12-16 juni

Under UKK:s Citykollo får barn och unga i årskurs 5-9 under en vecka testa på olika aktiviteter kring temat Kultur eller Vetenskap. Kulturenheten Dans medverkar med aktiviteter under måndagen. Läs mer här


DANSA!DANSA! Regionavslutning 2016 6 maj

Barn från fyra av länets kommuner har deltagit i dansworkshops under ledning av Kulturenhetens danspedagog.De har testat olika sett att skapa egna danser och sedan arbetat vidare själva. Nu är det dags att träffas, dansa tillsammans och visa upp sina danser för varandra och för publik. Välkommen att titta kl 16.00 på Grand i Uppsala, Trädgårdsgatan 5.


And Then... Och sen... 7 maj

Dans och mjuk cirkus i en abstrakt och polyfon sagovärld. And then... handlar om att lämna den lilla världen och hitta sanningen. En familjeföreställning som pusslar med fantasin. Dansas på Uppsala Konsert & Kongress.


Dansens Dag 29 april

29 april firas internationella Dansens Dag.
Runt om i hela världen pågår olika dansevenemang denna dag
Dagen började firas 1982 på balettens förnyare
Jean-George Noverres födelsedag. Sedan 1998
firas Dansens Dag även i Sverige. Dagen är till för
att ge särskild uppmärksamhet till dans i alla dess
former. Hur dansar du 29 april?


Utlysning av sommarresidensEric Sahlströminstitutet

Region Uppsala utlyser ett residens inom danskonstområdet. Residenset sträcker sig över två veckor och ger en professionell koreograf möjlighet att arbeta processinriktat. Danskonstnärer från hela Sverige är välkomna att söka. Sista ansökningsdag är fredagen den 28 april.


Dansfrukost 22 marsDansfrukost

Sedan september 2016 finns danskonsulentverksamheten i nya lokaler i området kring resecentrum. Vi, Eva och Ellen vill passa på att bjuda in till en frukostträff för att visa er runt och berätta om vad som är på gång. Kom och ät gott och träffa andra från Uppsala län som arbetar med dans. 22mars kl 9-10


Splendour 24 marsFoto Casper Hedberg

Stina Nybergs dansverk är en total urladdning där dansarna är musiken och musiken är dansarna. Beat, rytm, rörelse, puls! Kvällen inleds med danssamtal av dramaturgen och skribenten Bodil Persson. På Uppsala Konsert & Kongress, på turné genom Dansnät Sverige.


Sök Danssommarjobbet 2017Foto Staffan Claesson

För dig som går i åk 9 och vill prova på arbetet som dansare. I samarbete med Uppsala Kommun och GUC. Årets koreograf är Melody Sheik. Audition hålls 29 april. Danssommarjobbet är 12-30 juni.


Nadita & Chivalry is deadNadita & Chivalry is dead

Två dansföreställningar under samma kväll. Upplev ljud, rytm och rörelse på ett synnerligen annorlunda vis. Lördag 11 mars kl 19.00 på Uppsala Konsert och Kongress. Kvällen inleds med samtal kring dans under ledning av Bodil Persson, dramaturg inom koreografi och dans. Nadita & Chivalry is dead är på turné genom Dansnät Sverige


Sportlovsdans på UKKSportlovsdans UKK

Kom  på dansworkshops, se dansfilm, visa upp dans och jamma. Tre dagar fulla med streetdans och hip hop för dig mellan 8-16 år.


Sök Region Uppsalas kulturstipendier för unga

Ungdomsstipendiater 2016

Är du mellan 13 och 20 år, bor i Uppsala län och sysslar med dans, eller känner du någon som passar in på den beskrivningen? Nu kan du söka Region Uppsalas kulturstipendium för unga eller föreslå någon som stipendiat. Gör det senast den 15 februari.


Utlysning av mentorsprogram inom dans våren 2017

Minna Krook i Faunan och jag

Vill du vara med och utveckla din verksamhet och den konstnärliga dansen i länet? Är det du som blir vår nästa deltagare i Mentorsprogrammet inom dans? Läs mer och anmäl ditt intresse senast 13 februari.


Dansa med barn i förskola och skola, 7-8 feb

Två händer och en fot, Eva Perbrand Magnusson, foto Pia KammerbornDen erfarna pedagogen Eva Perbrand Magnusson kommer till Uppsala för att hålla fortbildningar i dans för barn. Hon utgår bland annat från sin bok Två Händer och en Fot. Tre fortbildningstillfällen erbjuds, ett för dig som  arbetar med dans, ett för dig som arbetar i förskola/skola/fritidshem och ett för studenter på lärarprogrammen.


Fjällets Siare, 2 dec

Fjällets Siare

”Vi ska berätta om sameh, folket som bor långt däruppe i norr. Det är underliga historier, djupt från vildmarken, djupt från urtidens sagodunkel. Så har de gamle berättat så har sagan gått till barnen, att av deras barn förtäljas. De gamla sjunger och de unga lyssnar.Sägnen lever, fastän den är mycket gammal.”


Lille Prinsen, 6 dec

Lille Prinsen

En poetisk och känslostark familjeföreställning av Norrdans. Hur är det att vara en liten människa i en stor värld? Inspirerad av de Saint-Exupéry sagobok Lille Prinsen. Koreograferad av Tina Tarpgaard.


Riksfinalen av Skapa Dans närmar sig! 

Moa och JoyceNu har det äntligen blivit dags för regionsvinnarna Moa Lindberg och Joyce Eriksson att tävla i den stora riksfinalen av Skapa Dans som hålls på Riksteatern i Stockholm den 5 november.


Inspirationsworkshop Rasmus Ölme 19 nov

Rasmus ÖlmeKoreografen Ramus Ölme håller en inspirationsworkshop i modern/samtida dans för dansverksamma i och kring Uppsala Län.


Anmälan öppen till årets Skapa Dans

Skapa Dans 2016Skapa Dans är koreografitävlingen för ungdomar 14-20 år som arrangeras i hela Sverige. Anmälan till Uppsalas deltävlng är nu öppen. Skapa Dans äger rum 27 november på Uppsala Konsert och Kongress. Alla dansstilar och alla nivåer är välkomna!


Nu börjar Danssommarjobbet 2016!

OAS, Danssommarjobbet 2016Under tre veckor, 13 juni-1 juli, kommer 17 ungdomar som gått ut åk 9 i Uppsala kommun att sommarjobba som dansare. Föreställningen heter "OAS".


"Black Forest" 4 maj på UKK

Black ForestMed koreografi av Mari Carrasco och dansare från Norrdans bjuder Black Forest på en explosion i kropp och medvetande. Visas onsdag 4 maj kl 19.30 samt som skolföreställning kl 12.30.


"JUCK" 14 april på UKK

JUCKJUCK består av fem dansare med bakgrund inom de urbana dansgenrerna. En attitydstark föreställning som visas torsdag 14 april kl 19.00 på UKK. 


Masterclass med Rasmus Ölme 16 april

Rasmus ÖlmeKoreografen Ramus Ölme bjuds in till Uppsala konstmuseum lördag 16 april för att hålla en masterclass med temat "Kroppens plats i rummet".


Jobba som dansare i sommar!

DanssommarjobbetDu som går i åk 9 har nu en unik möjlighet att prova på yrket som professionell dansare i sommar, 13 juni –1 juli. Audition hålls lördag 9 april.


Dansseminarium 7 april

Danskompaniet SpinnDanskompaniet Spinn besöker Uppsala torsdag den 7 april kl 14.00-16.30 för att genom föreställning och förläsning berätta om dans och tillgänglighet.


Sök produktionsstöd senast 1 april!

Länets dansverksamma har nu möjlighet att ansöka om bidrag för dansproduktioner och utvecklingsprojekt. Välkommen in med din ansökan senast 1 april! Blanketter och riktlinjer hittar du i länken.


Årets Skapa Dans avgjord

Vinnare Skapa Dans 2015Inför rekordstor publik avgjordes årets koreografitävling Skapa Dans 14 november på Uppsala Konsert & Kongress. Nio bidrag från Västmanland och Uppsala län slogs om titeln.