FOCUS filmfestival

Med anledning av coronavirusets spridning flyttar Focus filmfestival online i år.
En innesittardag för upplands filmentusiaster - på distans.
Arrangemanget att kommer gå av stapeln den 29 maj kl. 15. Mer info uppdateras här på vår webb inom kort!


Focus Filmfestival är för alla mellan 16 och 26 år som gör film här i länet 

 

Sista anmälningsdag 18 maj! 

LÄNK TILL ANMÄLAN

Läs mer om hur Region Uppsala behandlar dina personuppgifter.

Focus är en av landets nitton regionala filmfestivaler för ung film och är en regional uttagningsfestival till Novemberfestivalen i Trollhättan, SM i ung film. Filmare som tillhör Uppsala län kan kvalificera sig till Novemberfestivalen via denna uttagning. De klasser du kan tävla i är Mellanvikt (16-19) och Tungvikt (20-26) som vanligt är det 2 filmer i åldersklasserna 16-26 som går vidare till Novemberfestivalen i Trollhättan (SM i kortfilm).

Observera att det inte är tillåtet att anmäla sin film till mer än en regional uttagning. Mer information hittar du på www.novemberfestivalen.se

Tävlingsregler 2020

Focus regler utgår ifrån den nationella Novemberfestivalens regler.
Observera att du måste ha koppling till Uppsala län för att vara med i Focus, se punkt 8.
Följande nio regler måste efterföljas för att din/er film ska kunna delta i Focus 2020.

1. Filmen ska vara producerad år 2019 eller 2020.

2. Filmen får inte tidigare ha deltagit i Novemberfestivalen eller anmälts till någon regional uttagning till Novemberfestivalen innan 2020.

3. Filmaren ansvarar för innehållet i filmen. Obs! Detta innebär att filmaren skall säkerställa att hen har rätt att till exempel använda samtlig musik, alla bilder och alla filmklipp i filmen och kunna visa hur detta säkerställts. Regelbrott leder till diskvalificering.

4. Filmen får vara max 15 minuter lång, inklusive för- och eftertexter samt eventuella vinjetter. Tidsangivelsen som anges i anmälningsformuläret måste vara exakt, inklusive för- och eftertexter samt eventuella vinjetter eller liknande.

5. Filmen får vara producerad på valfritt format. Inlämning till FOCUS sker dock som filmfil. Målet är att få in så bra visningsversioner av filmerna som möjligt! Samtliga filmer som lämnas in bör hålla följande format:
* Komprimering : H.264 (välj högsta kvalitet)
Vi tar även emot högupplösta filformat där filerna är lågt komprimerade. Exempel är Apple Pro Res eller Apple Animation för animationer osv.
* Inkapslingsformat : .mov eller .mp4 eller högupplöst AVI
* Det är viktigt att inget videomaterial är anamorfiskt (ihoptryckt bild).
* Alla pixlar måste vara kvadratiska.
* Alla bildrutor måste vara progressiva (ej interlaced, alltså ej "lower/upper field").
* Filens namn skall innehålla filmens titel.
* Vi kan ta emot filer upp till storlek 15 GB.
Det är den version av filmen som visats på FOCUS och som ev. vinner som sedan skickas vidare och tävlar i Novemberfestivalen. Det är alltså inte möjligt att skicka in en ny version av filmen till Novemberfestivalen. Var därför noga med att skicka bästa möjliga filmfil till FOCUS.

6. Filmerna tävlar i två klasser under FOCUS och Novemberfestivalen:
Mellanvikt: 16 t.o.m. 19 år
Tungvikt: 20 t.o.m. 26 år
Det är regissörens ålder då filmen färdigställdes som avgör vilken klass filmen ska anmälas i. Har filmen flera regissörer med olika åldrar är det den äldsta regissörens ålder då filmen färdigställdes som avgör deltagarklass. Samtliga regissörer måste anges vid anmälan.

7. Regissören ska vara svensk medborgare eller ha varit bosatt i Sverige när filmen producerades.

8. Filmerna som deltar i en uttagningsfestival anmäls till den region där filmaren bor, jobbar eller tillfälligt studerar. Om filmaren är utomlands och studerar/jobbar ska filmen anmälas till den region filmaren anser vara sin hemregion.

9. Det är inte tillåtet att anmäla sin film till mer än en (1) regional uttagning. Om filmen har flera regissörer som tillhör olika regioner (se regel 8) så får regissörerna gemensamt bestämma vilken enda regionuttagning filmen anmäls till. Dubbelanmälan leder till diskvalificering.

 

figurer