Anders Rönnlund (2003-2005), konst

År 2003 erhöll konstnären Anders Rönnlund landstingets konstnärliga utvecklingsstöd. Det var första gången landstinget delade ut just detta ekonomiska utvecklingsstöd och femtio personer sökte. Så Anders var först ut att uppmärksammas med en möjlighet till konstnärlig utveckling och förnyelse.

Anders Rönnlund, konstnär
Anders Rönnlund. Foto: Vasilis Theodorou (2010)

Anders Rönnlund är född 1951 i Torshälla. Han arbetar med video, installationer, offentlig utsmyckning och grafik. När Anders fick utnämnandet hade han redan en lång rad utställningar och projekt bakom sig, i Sverige och utomlands.

Så här beskrevs Anders Rönnlunds konstgärning 2003:

"Hans verk består ofta av avancerade installationer där den tekniska konstruktionen samspelar med filmmediet. Anders Rönnlund strävar efter att föra in filmmediet i ett konstnärligt sammanhang och samtidigt frigöra det från tekniska och idémässiga begränsningar. Den rörliga bilden ska släppas ut ur de mörka rum där den ofta visas och införlivas i nya sammanhang. Att på detta sätt nå en publik är ett tid- och kostnadskrävande utvecklingsarbete."

Anders Rönnlund skrev själv i sin ansökan: ”Viktigt är att utifrån platser och omständigheter skapa möjlighet att realisera projekten, då det bara är i verkliga sammanhang de skapar betydelse.”

Sedan dess har Anders Rönnlund hunnit med mycket. Han har bland mycket annat samarbetat med en annan mottagare av konstnärligt utvecklingsstöd - SU-EN - på Moderna Dansteatern i Stockholm. Han har också deltagit i den internationella performancefestivalen FRIKTIONER i Uppsala.

Se filmen om Anders Rönnlund


Filmen är producerad av Kultur och bildning och gjord av Andreas Gejke och Roland Persson, Skaparkraft Film & Musikproduktion. Den kan även ses på youtube.com/uppkulturen