Kolbeinn Karlsson (2013-2014), konst

Kolbeinn Karlsson är utbildad på Serieskolan i Malmö. Han har alltsedan sin tidiga karriär gjort egenpublicerade kluriga fansin med, bland annat, berättelser från sin barndoms Flogsta. 2009 kom hans genombrott då Galago förlag gav ut hans album Trollkungen. Boken fick ett bejublat mottagande och gavs därefter ut på amerikanska Top Shelf Comix och finska Huuda Huuda.
Kolbeinn Karlsson har ett brett konstnärligt språk. Parallellt med serietecknandet arbetar han med såväl konstinstallationer och performance som musik och film.

Ur motiveringen:

"Man vill veta vad som rör sig i Kolbeinn Karlssons inre. Ewoker, dvärgar, keruber, håriga bebisar och morotsgubbar är bara några av de väsen som befolkar hans märkliga serier. Med en befriande surrealism rör Kolbeinn Karlsson vid vårt undermedvetna. I drömlika skildringar av frosseri, sexualitet, relationer och framför allt utanförskap, bygger han upp både en känsla av igenkännande och av obehag. Scenerna framställs i avskalade miljöer och med skogen som kuliss. Civilisationen har alltid en underordnad betydelse, bara ibland symboliseras den av ett Flogstahöghus eller av Ica Maxi i Stenhagen. I Kolbeinn Karlssons värld är det nämligen skogen som är verkligheten och det är Kolbeinn Karlsson som är kung.

Kolbeinn Karlsson tilldelas Landstinget i Uppsala läns konstnärliga utvecklingsstöd 2013–2014 för att fortsätta utveckla sitt egensinniga tecknande och för att få möjlighet till utforskande av skogsmarker som vi aldrig tidigare skådat."