Sara-Vide Ericson (2014-2015), konst

Sara-Vide Ericson i sin ateljé i Dannemora
Sara-Vide Ericson i sin ateljé utanför Dannemora. Foto: Marina Lindberg

Sara-Vide Ericson har sina rötter i Hälsingland men bor nu i Dannemora. Hon får konstnärligt utvecklingsstöd 2014-2015 för att "fortsätta sitt utforskande av det undermedvetna och därmed även ge oss åskådare tillträde till vårt eget inre". Sara gick på Kungliga Konsthögskolan 2004-2009 och har de senaste åren rönt en allt större uppmärksamhet för sin konst. Landstinget uppmärksammade hennes konstnärskap redan 2012 då hon fick ett av landstingets kulturstipendier.

Motiveringen

Sara-Vide Ericson bor och har sin ateljé i Dannemora. Sedan hon gick ut Kungliga Konsthögskolan 2009 har hon haft fullt upp. Utställningarna har avlöst varandra. Just nu arbetar hon med målningar till sin kommande utställning på Galleri V1 i Köpenhamn. Nyligen kom en bok i serien "Svenska illustratörer och konstnärer", där Milou Allerholm skriver om Sara-Vide Ericson. Filmaren Jacob Frössén har följt konstnären under en längre tid och resultatet blir ett K-Special som ska sändas i SVT. Sara-Vide Ericsons målningar kommer att finnas med i en svensk film med premiär i höst. Hon medverkar i en kommande antologi med texter av aktuella kvinnliga samhällsskildrare. Och så där håller det på..

I Sara-Vide Ericsons måleri blottas vårt beteende och våra känslor. Hennes tidiga målningar skildrade människokroppar i en uppenbart obalanse rad relation till varandra. Och det fanns en tydlig formulering inför motiven. Idag gör hon i stället visuella metaforer av undermedvetna upplevelser. Med sin egen kropp som utgångspunkt försöker hon fånga den fysiska känslan av en upplevelse. I Sara-Vide Ericsons förra stora separatutställning While Unconscious på Galleri Magnus Karlsson visades som exempel målningen "Nykränkt av det undermedvetna". Vi ser en kvinna i röd klänning med sammanbitet ansikte, uppdragna axlar, stel i kroppen, stående bredbent i kalla virvlande vågor vid stranden. Känner hon sig bekväm? Nej. Som åskådare förstår jag omedelbart känslan av meningslöst lidande.

Sara-Vide Ericson tilldelas Landstinget i Uppsala läns konstnärliga utvecklingsstöd 2014–2015 för att fortsätta sitt utforskande av det undermedvetna och därmed även ge oss åskådare tillträde till vårt eget inre.

 

Läs intervju med Sara-Vide Ericson