Susanne Levin (2005-2007), litteratur

Susanne Levin är författare och debuterade fyrtiofyra år gammal med romanen "Leva vidare" (1994) som är en berättelse med självbiografisk grund. Hemstaden Uppsala finns ofta med som miljö i hennes böcker. Susanne Levin erhöll år 2005 landstingets konstnärliga utvecklingsstöd i tre år.

Susanne Levin
Susanne Levin. Foto: Vasilis Theodorou (2010) 

De sakkunnigas motivering

"Susanne Levin har med sina fem böcker framträtt som en mycket löftesrik prosaist. Böckerna, utgivna på Natur & Kulturs förlag åren 1994 – 2003, har alla sin bakgrund i Susanne Levins eget liv med det judiska arvet som ständig följeslagare.

Susanne Levin skildrar såväl historiens dramatik som nutida vardag på en opretentiös och lågmäld prosa, lätt att ta till sig och tycka om. Prosan får en särskild lyster genom Susannes alldeles speciella förmåga att ge snabba ögonblicksbilder, laddade med en stark sinnlighet; synintryck, lukter och smaker ger nerv och närvaro. Man känner sig inbjuden i handlingen. Där är det lätt att känna sig hemma; Susannes pedagogiska förmåga att beskriva såväl människor som tid och rum gör ett sådant besök både lätt och lockande för en läsare.

I bok efter bok borrar Susanne i sitt tema: förföljelse och främlingsskap. Men det blir aldrig någon enformig läsning. Hon är skicklig på att hitta nya perspektiv på sitt i grunden så tunga ämne och gör en ny komposition för varje bok. Men gemensamt för alla är den upprördhet, ja vrede som finns i berättarrösten. Susanne skildrar en vrede som bär över generationer, språk och nationaliteter; i den senaste boken fram till 1990-talets rasism."

Mer om Susanne Levin och hennes böcker

Susanne Levin är född 1950. Till vardags undervisar hon ungdomar i bl.a. litterär gestaltning på Katedralskolan i Uppsala.

Boken "Leva vidare" handlar om Lea som i skuggan av Förintelsen växer upp i Uppsala under femtio- och sextiotalen. "Leva vidare" kritikerrosades för den livsbejakande grundtonen.

"Som min egen" (1996) är en fristående fortsättning på debutboken. Här gestaltas adoptivföräldraskap. Lea och hennes man adopterar två svarta barn från Colombia. Dottern Amanda visar sig ha ett förståndshandikapp.

"Suggan i dômen" (1998) är en roman om judiskt liv i Sverige nu och genom historien. "Tillbaka till Király utca" (2000) är en resa tillbaka till det Ungern som Leas mor lämnade med godsvagn 1944.

"Skriver dig till liv igen" (2003) är skriven i dagboksform och handlar om två ungdomar, hon judinna, han homosexuell, som under sextiotalet söker sin identitet genom varandra.

Se filmen om Susanne Levin


Filmen är gjord av Andreas Gejke och Roland Persson, Skaparkraft Film & Musikproduktion, på uppdrag av Kultur och bildning. Den kan även ses på youtube.com/uppkulturen