Thomas Bodén (2012-2013), musik

År 2012 var det tioårsjubileum för det konstnärliga utvecklingsstödet. Mottagaren detta år var Thomas Bodén som fick utvecklingsstödet under två år.

Thomas Bodén, mottagare
Thomas Bodén. Foto: Självporträtt

Thomas är bosatt i Uppsala sedan 1994 och verksam som musiker sedan 1989. Han har studerat vid Umeå och Uppsala universitet och även varit doktorand en tid i Estetik med inriktning på musikfilosofi. År 2003 valde Thomas att lämna det akademiska livet och satsa på elektroniskt musikskapande. Thomas är producent och låtskapare i det experimentella popbandet Differenet från Uppsala.

Under 2000-talet har Thomas gjort flertalet ljudpermormances, egna album och elektroniska kompositioner. Under senare år har han alltmer velat utvecklas inom området ljudkonst och den experimentella sidan av musiken i livebaserade och akustiska sammanhang. På Uppsala konstmuseum har Thomas gjort ljudinstallationer och på Konstens Hus i Luleå har han gjort en ljudskulptur.

 

Konstnärliga målsättningar

Såhär berättar Thomas själv om sina konstnärliga mål:

"Jag är intresserad av att lyfta fram de ljud som finns runt oss men inte märks och av att förvandla bekanta ljud så att man hör dessa på ett nytt sätt. Precis som i mitt arbete med olika bandkonstellationer...handlar det om att finna en berättelse eller speciell känsla i det undangömda, även misstagen och det man annars väljer att inte lyfta fram. För mig handlar det om att förvandla det alldagliga till något helt oväntat, att höra det bekanta på ett helt nytt sätt genom att lyfta fram eller transformera olika aspekter av ljud."

 

Motivering till konstnärligt utvecklingsstöd

Ur motiveringen till att ge Thomas ett konstnärligt utvecklingsstöd kommer följande ord:

"Thomas Bodén har varit verksam som musiker sedan slutet av åttiotalet men har från 2003 valt att satsa mer helhjärtat på den elektroniska musiken. Han besitter en unik känsla för rytm och nya ljudbilder och hans personliga signum kan förnimmas i en kajas kraxande lika väl som i en rak bas på ett dansgolv.

.../...Thomas Bodén är en av Sveriges mest aktade artister inom den elektroniska musiken men även utomlands är han ett respekterat namn. Thomas tilldelas Landstinget i Uppsala läns konstnärliga utvecklingsstöd för att fortsätta undersöka musikaliteten i de ljud som hela tiden omger oss och utveckla en form av ljudberättande, ett idag outforskat område inom svensk musik."

Se filmen om Thomas Bodén


Filmen är producerad av Kultur och bildning och gjord av Andreas Gejke och Roland Persson, Skaparkraft Film & Musikproduktion. Den kan även ses på youtube.com/uppkulturen