Dans om konstnären Siri Derkert på Uppsala konstmuseum 22 mars

27 februari 2018

Dans om konstnären Siri Derkert den 22 mars. Foto: Mats Lindgren
Fotograf: Mats Lindgren

Under fem års tid har koreografen och dansaren Teresia Björk arbetat med en trilogi om konstnären Siri Derkert (1888–1973), en av modernismens pionjärer och frontfigurer i Sverige. Efter Etsningar 4 november och Without Name den 8 februari blir nu danstrilogin komplett när föreställningen Vi-We-Nous ges den 22 mars på Uppsala konstmuseum.

Vi-We-Nous utgår från Siri Derkerts formativa tid i Paris 1913–1914 då konstnären hade ateljé i Montparnasse. Det var en tid av livligt konstnärsutbyte av idéer och influenser. Scenrummet är denna gång svart och med en vit krita prövar sig dansaren fram genom denna period av eufori och motgångar. I föreställningen medverkar musikern Manoli Moriaty från Storbritannien. Efter föreställningen samtalar Bodil Persson, dramaturg, med Ebba Witt Brattström, författare och professor i litteraturvetenskap, om Siri Derkerts betydelse för kvinnorörelsen under 70-talet. Samtalet pågår ca 45 min.

Föreställningen arrangeras av Uppsala konstmuseum i samarbete med dans- respektive konstverksamheten på Kulturenheten vid Region Uppsala. Danstrilogin om Siri Derkert ges som en del av Kulturenhetens/ Region Uppsalas satsning "Dans i rörelse" med stöd från Statens Kulturråd.

Tid: torsdag 22 mars kl. 18.00–18.50
Plats: Uppsala konstmuseum, plan 3
Koreograf och dansare: Teresia Björk
Komposition och livemusik: Manoli Moriaty

Fri entré

För mer information kontakta

Eva Forsberg Pejler, danskonsulent, Kulturenheten, Region Uppsala, 018-611 62 62, 070-390 62 62, eva.forsberg.pejler@regionuppsala.se
Johannes Ehnsmyr, konstkonsulent, Kulturenheten, Region Uppsala, 018-617 62 61, 076-495 49 41, johannes.ehnsmyr@regionuppsala.se

Om Dans i rörelse

Dans i rörelse är ett treårigt utvecklingsprojekt för att stärka samt utveckla långsiktiga och hållbara strukturer för den professionella dansen i Uppsala län, utveckla dansen som konstform samt nå ny och bredare publik. Detta sker till exempel genom att öka samarbetet med nya och befintliga arrangörer av dans och skapa bättre förutsättningar för dansare och koreografer att verka i länet. Bland annat möjliggör Kulturenheten för fler dansgästspel och har nu också tagit fram mentorsprogram och residensverksamhet för professionella dansare och koreografer.