Duroferon har utgått ur läkemedelsförmånen

Duroferon 100 mg i blisterförpackning med 100 och 200 tabletter utgick ur läkemedelsförmånen den 1 april. Kvar inom förmånen finns endast Duroferon 100 st i burk för sjukhusbruk och dosdispensering – observera att denna rent tekniskt går att förskriva i Cosmics läkemedelsmodul men öppenvårdsapotek kan ej expediera dessa förpackningar till patient. För att undvika överraskningar på apoteket är det bra att informera patienten vid utfärdande av recept att Duroferon ej längre går att få inom läkemedelsförmånen. Vi har för närvarande inget sätt att kringgå problemet.
Detta betyder att Niferex orala droppar för närvarande är det enda orala preparatet med tvåvärt järn inom förmånen. I praktiken är dock detta både kostsamt och besvärligt att använda då man till vuxen patient ska starta behandlingen med 35 droppar x 3-6.
Eftersom det är fri prissättning på läkemedel utanför förmånen kan priserna på Duroferon variera mellan olika apotekskedjor. Enligt prisjämförelsetjänsten www.medicinpriser.se kostar 100 st Duroferon 128-159 kr och 200 st Duroferon 182-229 kr beroende på vilket apotek man besöker. Som jämförelse kostar enterokapsel Niferex 100 mg 50 st 139-143 kr.