Ida - Lasarettet i Enköping

Ida, 17 år – Anestesi och operationsavdelningen på Enköpings lasarett

Ida sommarjobbade på anestesi och operationsavdelningen vid lasarettet i Enköping. På hennes sista arbetsdag fick hon berätta om hur hon har haft det och vad hon har fått göra.

Vad har du fått göra under dagarna?

– Jag har städat i operationssalarna, efter att operationen är klar. Sedan har jag packat upp varor i förrådet. Jag har även gått med sopor, hållit ordning i personalrummet och tömt diskmaskinen flera gånger om dagen. Jag har även fått vara med på uppvakningsavdelningen och bäddat sängarna och ibland har vi serverat smörgåsar till patienterna.   

Vad har varit det bästa på sommarjobbet?

– Personalen tror jag. De är jättetrevliga, snälla och hjälpsamma. De frågar hur det går och säger alltid hej och hej då. Jag var lite orolig innan sommarjobbet hade börjat faktiskt. Jag tänkte ”tänk om det inte blir bra”, ”tänk om de inte är snälla mot mig” och ”tänk om jag bara får ligga på knä och skura golven”. Men nu känns det jättebra. Jag förstår inte i efterhand varför jag var orolig. Personalen är så omhändertagande.

Vad är det roligaste som du har fått göra?

– Det här kanske låter konstigt men jag fick städa deras whiteboardtavlor. De var jättestökiga. Så jag fick gnugga bort allt och sen organisera allt. Det var väldigt roligt eftersom alla bara ”Oj är det, det här som står här” och sånt. Så det var kul. Jag fick instruktioner över hur de ville ha det men ändå så var det lite fritt.  

Hur kom det sig att du sökte sommarjobb på Region Uppsala?

– Det var en kompis som tipsade mig förra året, men då hade ansökningstiden redan gått ut. Så jag sökte i år och fick en plats!

Skulle du kunna arbeta inom Region Uppsala igen?

– Absolut, det har varit jätteroligt här. Jag trivs.

Skulle du rekommendera andra att söka det här sommarjobbet?

– Ja det skulle jag eftersom det är en bra miljö här och det känns roligt att man får en inblick i hur vården verkligen fungerar.

Hur tänkte du på vården innan ditt sommarjobb?

– Jag tänkte nog inte så mycket. Men jag är ett stort fan av sjukhusserier, så jag tänkte att det skulle vara stressigt och att alla skulle springa runt och skrika. Men det stämmer ju inte alls. Det är väldigt lugnt och alla känns väldigt ansvarsfulla. Det är strukturerat och inte alls kaos som jag trodde tidigare.