Lästips om att vara anhörig

Klicka på länkarna för att se om boken finns inne för utlåning.

 • När mammas tankar ändrade färg. Sara Galli och Mats Molid, 2015
  Det är något som blivit annorlunda med Max mamma. Hon är trött, rösten är ledsen och kojan i vardagsrummet får vara kvar i flera veckor. Pappa säger att mamma är sjuk, men Max kan inte se något fel. Denna bilderbok skildrar ur barnets perspektiv hur det kan vara att ha en förälder som är deprimerad.

  När mammas tankar ändrade färg. Sara Galli och Mats Molid, 2015

 

 • Annorlunda syskon. Frida Blomgren och Maria Wanker, 2010
  Boken handlar om hur det är att växa upp med ett funktionshindrat syskon. Om svårigheter och glädjeämnen och om hur det kan prägla de friska barnen. Innehållet i boken bygger på intervjuer med åtta vuxna syskon.

  Annorlunda syskon. Frida Blomgren och Maria Wanker, 2010

 

 

 • Boken om mig och mitt syskon. Eva Cim von Greyerz, 2012
   "Alla barn har rätt att få berätta sin historia på sitt eget vis." Boken om mig och mitt syskon är en ritpratbok för barn som har ett syskon med en eller flera svårigheter. Med bokens hjälp får barnet möjlighet att uttrycka sina känslor och upplevelser i ord eller genom att rita och måla.

  Boken om mig och mitt syskon. Eva Cim von Greyerz, 2012

 

 • Annorlunda barnbarn. Monica Klasén McGrath, 2008
  Boken riktar sig till mor- och farföräldrar som fått barnbarn med funktionshinder. Man får råd om förhållningssätt, en del information om olika diagnoser samt tips om vart man kan vända sig för mer information eller för att komma i kontakt med andra far- eller morföräldrar.

  Annorlunda barnbarn. Monica Klasén McGrath, 2008

 

 • Ulles mamma: om livet med en vuxen handikappad dotter. Elisabeth Sandlund, 2010
  Hur är det att vara förälder till ett vuxet förståndshandikappat barn? Författarinnan berättar om frigörelse och tandborstning, om vardag och glada nyheter, om teckenspråk och teater, om hur man lär sig att ta vara på samhällets resurser och om att möta andra unika människor.

  Ulles mamma: om livet med en vuxen handikappad dotter. Elisabeth Sandlund, 2010

 

 • Stroke och konsten att vara anhörig. Maria Wallström, 2010
  Boken är en praktisk och lättillgänglig handbok i konsten att hantera känslor och problem då våra närmaste drabbas av svår och långvarig sjukdom. Den riktar sig främst till anhöriga vars närstående drabbats av stroke, och man finner såväl fakta om stroke som vilket stöd och vilka rättigheter som samhället erbjuder.

  Stroke och konsten att vara anhörig. Maria Wallström, 2010

 

 • Så himla annorlunda. En film av Katarina Boberg och René Bo Hansen, 2008
  Filmen handlar om Rebecka,12 år, som är storasyster till en gravt funktionshindrad lillebror. Filmen vill berätta hur det är att leva med det "annorlunda" vid sin sida och samtidigt befinna sig i gränslandet mellan barn och tonåring. Ska Rebecka verkligen ta hem sina klasskamrater på fest? Kommer de att ställa en massa frågor om lillebror? Kan hon verkligen acceptera att han ska vara på korttidshem en helg i månaden? Kommer personalen att bry sig om honom?

  Så himla annorlunda. En film av Katarina Boberg och René Bo Hansen, 2008

 

 

 • CP-barnet : kampen, sorgen, glädjen / Lena Helgesson
  Lena är mamma till ståupparen, författaren och skådespelaren Jonas Helgesson. Här berättar hon själv om kampen, våndorna och lyckan. Många såg henne som glad, stark och bekymmerslös, men inom henne pågick ett krig mot cp-skadan, med känslor hon inte vågade visa för någon.

  CP-barnet : kampen, sorgen, glädjen / Lena Helgesson