Lästips om förvärvade hjärnskador

Klicka på länkarna för att se om boken finns inne för utlåning.

 

 • Som en bro: att möta och förstå traumatisk hjärnskada. Stellan Sjödén, 2000
  Boken beskriver processen efter en traumatisk hjärnskada. Författaren visar hur hjärnan är uppbyggd och hur skador påverkar den som drabbas. Om psykiska reaktioner och sociala konsekvenser. Boken vänder sig till såväl anhöriga som professionella kring personen med hjärnskada.

  Som en bro: att möta och förstå traumatisk hjärnskada. Stellan Sjödén, 2000

 

 • Stroke: hur man förebygger och behandlar. Andreas Terént, 2007
  Här får du veta vad stroke är, vad som händer de första timmarna i ambulansen och på akuten och hur diagnosen ställs. Du får följa sex personer under de första timmarna och dagarna efter att de drabbats.

  Stroke: hur man förebygger och behandlar. Andreas Terént, 2007

 

 

 

 • Det gick en propp: en bok om att få stroke. Anita Jekander, 2003
  Författaren beskriver den egna upplevelsen av att insjukna i stroke, om vården, bemötandet och hur livet förändrades. Även andra personers erfarenheter av att drabbas av stroke skildras. Närstående beskriver sina erfarenheter av att leva med en person som har fått en stroke. Finns numera bara som ljudbok i handeln.

  Det gick en propp: en bok om att få stroke. Anita Jekander, 2003

 

 • Min stroke. Jill Bolte Taylor, 2009
  På morgonen den 10 december 1996 förändrades Jill Bolte Taylors liv totalt. Den 37-åriga hjärnforskaren drabbades av en kraftig stroke då ett blodkärl brast i vänstra halvan av hjärnan. Inom loppet av några timmar försvann förmågan att tala, läsa, skriva, gå och hennes minne var i det närmaste helt utraderat.

  Min stroke. Jill Bolte Taylor, 2009

 

 • Diagnos: Afasi. Dvd, Afasiförbundet, 2007
  Vi får möta Birgitta och hennes familj i vardagen och höra hennes berättelse om livet efter afasin. Hon tar oss med till afasiföreningen i Göteborg där hon tränar på sitt språk och umgås mycket med andra afatiker. De delar med sig av skratten, glädjen och den viktiga gemenskapen de har i föreningen.

  Diagnos: Afasi. Dvd, Afasiförbundet, 2007

 

 • Den nya Cinna. Dvd. Hjärnfonden, 2008
  Här får vi följa 31-åriga Cinna under två års tid efter hennes stroke. Det är en berättelse om en ung kvinna som ser ut att ha fått sin framtid raserad. Istället blir hon lyckligare och upptäcker helt nya sidor, både hos sig själv och andra.

  Den nya Cinna. Dvd. Hjärnfonden, 2008

 

 • Det nya livet: efter stroke. Dvd, Strokeförbundet, 2005
  I filmen möter vi ett par där mannen drabbas av stroke. Deras roller förändras och de måste hantera det. Vi följer dem under ett och ett halvt år, under med och motgång. Filmen passar bra att se i grupp eftersom den väcker så många tankar och känslor. En studiehandledning åtföljer filmen.

  Det nya livet: efter stroke. Dvd, Strokeförbundet, 2005