Lästips om hörselnedsättning

Klicka på länkarna för att se om boken finns inne för utlåning.

 • Hjälp – en elev med hörselskada i min klass! Susanne Snellman och Thomas Lindberg, Studio Lindberg, 2007
  Författaren är mamma till ett gravt hörselskadat barn. I samarbete med illustratören Thomas Lindberg informerar hon om hörsel, hörselskador, cochleaimplantat och hjälpmedel, såväl tekniska som pedagogiska. Boken är mycket pedagogisk och lättillgänglig. Riktar sig främst till lärare men är även användbar för anhöriga och andra professionella.

  Hjälp – en elev med hörselskada i min klass! Susanne Snellman och Thomas Lindberg, Studio Lindberg, 2007

 

 

 • Vad har du i örat Kajsa? Katrin Svensson, 2007.
  Kajsa har hörapparat. Boken beskriver hur det är att vara liten och vara hörselskadad. En lättläst bok som hörselskadade barn kan läsa själva.

  Vad har du i örat Kajsa? Katrin Svensson, 2007.

 

 • Snäckan. Therese Fornstål, 2008.
  Författaren är själv gravt hörselskadad med cochleaimplantat (CI). Vi får följa henne genom tankar på om hon ska tacka ja till en CI-utredning eller inte, operationen och tiden efter.

  Snäckan. Therese Fornstål, 2008.

 

 • ”Är du verkligen döv? Du ser ju så pigg ut.” Fredäng, Hermanson, Norberg, Treffenberg, 2011.
  Teckenspråket är ett genialt sätt att kommunicera. Med eller utan hörsel. Men det är inte alltid så lätt att vara döv i ett hörande samhälle. Eller att vara hörande i ett dövt samhälle. Många hörande inser inte att det finns en döv kultur, att teckenspråket kan vara ett modersmål och att döva inte alls är handikappade i en teckenspråkig miljö. Nyttig läsning för hörande, kul för döva med egna erfarenheter.

  ”Är du verkligen döv? Du ser ju så pigg ut.” Fredäng, Hermanson, Norberg, Treffenberg, 2011.

 

 • Pluto och stjärnorna. Mia-Maria Lindberg, 2015.
  Linn har en hörselnedsättning. Linns pappa tror att om bara Linn anstränger sig och använder sina hörapparater så ska hon klara sig bra. Men när Linn träffar Anna som använder teckenspråk öppnas en ny värld. Pluto och stjärnorna är en unik och positiv barnbok om teckenspråkets betydelse för språkinlärningen.

  Pluto och stjärnorna. Mia-Maria Lindberg, 2015.

 

 • Vad sa du? Ida Bäckström, Parus förlag, 2018.
  Ida är bara 26 år när hon drabbas av plötslig dövhet. När det står klart att dövheten är permanent får hon ett cochleaimplantat inopererat. I denna självbiografi får vi följa Idas desperata försök att återgå till sin vardag och att acceptera vad som hänt.

  Vad sa du? Ida Bäckström, Parus förlag, 2018.

 

 

 

Version 2018-03-23