Månadens böcker, maj 2017

Bokomslag: Du får väl säga som det ärDu får väl säga som det är

Av Christina Renlund (Red.)


24 berättelser om att vara förälder, syskon, farmor, morfar, farfar, moster, faster, morbror, gudmor, systerdotter och närstående till någon med sällsynt diagnos eller funktionsnedsättning. Du får väl säga som det är handlar om att vara anhörig och leva nära. Om vårt behov av varandra, om sårbarhet och kraft, om mod och rädsla och om hopp och stora livsfrågor. Det är också en bok om stolthet, tillit, livsglädje och drömmar och om de mirakel som finns i vardagen nära dem vi älskar, om de små miraklen och de stora. Vad vi kan få om vi förmår ta emot. Föräldrars berättelser. Syskons uppväxt och frågor. Mor- och farföräldrars oro och stolthet. Mostrar, fastrar, morbröder och andra närstående. De skriver om kärleken och sorgen, om vardagen, den sällsynta diagnosen och funktionsnedsättningen, om sina tankar och om det som är allra viktigast i livet - relationer, människovärde och mening.

Finns boken inne?

 

Bokomslag: När du ler stannar tidenNär du ler stannar tiden

Dagbok till min dotter som föddes med en svår hjärnskada och som lärt oss vad som är viktigt. På riktigt.

Av Anna Pella


När Agnes föds har hon svårt med andningen. Ganska snart visar det sig att det inte har med stämbandsproblem att göra, som läkarna först trott. Men innan dess har redan Anna Pella av en sköterska på barnintensiven fått rådet att skriva dagbok för att längre fram kunna berätta för Agnes om hennes första tid. Så kommer det inte att bli. Det visar sig att Agnes har en svår flerfunktionsnedsättning.

När du ler stannar tiden är dagboksanteckningar, skrivna till Agnes som nu fyllt 13 år. Det är en berättelse om en vardag full av praktiska uppgifter för att göra Agnes liv så gott som möjligt. Dagar fyllda med matning, mediciner, sjukgymnastövningar, remisser, assistentanställningar, kontakt med myndigheter, sjukhusbesök. Dagar av oro och stor trötthet, men också av stor kärlek, samhörighet och glädje.

Dagboken till Agnes är en berättelse om omkullkastade drömmar, om att omvärdera vad som är viktigt och om att hitta sig själv igen. En hoppfull berättelse som påminner om vad som gör en människa till det hon är. Vad som är viktigt. Egentligen.

Finns boken inne?

 

Bokomslag: Av längtan till digAv längtan till dig

Av Anna Wester


”Boken handlar om vår son Teo, sjunde barnet i familjen som skulle bli det slutgiltiga kittet, en efterlängtad liten sladdis, ett lillesyskon. Den handlar om hur det är att få det svåra beskedet att allt inte är som det ska med det lilla barnet .Om kampen att få allting att gå runt, familjen, jobbet, vardagen. Det handlar om att kämpa för sitt barns rättigheter, om att orka, om att inte orka, om att ge upp och våga be om hjälp. För mig är det viktigt att de här barnen syns i samhället. De finns, vi föräldrar finns, syskonen och släkten finns och alla andra runt omkring dessa barn finns. Det är så många som drabbas av detta och lika många som har privilegiet att få uppleva dessa barn, med sina alldeles speciella behov. Det är så mycket lycka och så mycket sorg på en och samma gång i samlivet med de här barnen. Om det vill jag berätta.” Anna Wester, mamma till Teo, en liten pojke med en stor hjärnskada.

Finns boken inne?

Författaren, boken och pojken uppmärksammades i TV-programmet "Malou efter tio" den 31 januari i år: