Filmer för utlån

Dessa filmer (DVD) finns att låna i högst en vecka av Kulturenheten - FILM. De flesta filmerna har en filmhandledning. Filmerna är sorterade efter genre och efter rek ålder, yngst först. 
Kontakta Louise Bown (kontaktuppgifter finns i högerspalten), hon hjälper dig med utlån, tips och ideér! 

KORTFILMER

Glenn, the Great Runner
(Kortfilm, Regi: Anna Erlandsson, 3 min. Ålder: Barntillåten)
Glenn, den snabbe löparen, ska ut och tävla. Frågan är, får han det stöd han behöver?

Pirret
(Kortfilm, Regi: Kjell-Åke Andersson, 51 min. Ålder: åk f-2)
Femåriga Sara upptäcker en dag att hon kan flyga. Det pirrar till i magen, och så lyfter hon. "Jag flygde", konstaterar hon nöjt, medan hennes mamma mest är bekymrad över vilken kroppslig åkomma som kan ligga bakom detta fenomen. Sjukhusets professorer gnuggar händerna av förtjusning inför det unika barnet, men trots omfattande undersökningar visar det sig inte alls så lätt att hitta det speciella pirret. En film för de yngsta om betydelsen av att få vara sig själv, att inte behöva anpassa sig och att allt faktiskt är möjligt.

Elixir
(Kortfilm, Regi: Babak Najafi, 27 min. Ålder: åk 6-gymnasiet)
Historien utspelar sig i dagens Sverige, i en förort där alla beter sig som förväntat: invandrarkidsen presterar dåligt i skolan och plankar i tunnelbanan medan svenskbarnen skriver alla rätt på proven och brukar ett vårdat språk. Den dag då Marco får tag i ett elixir som förvandlar honom från blatte till svenne börjar allt förändras och när den magiska drycken sprids till landets alla invandrare är kaoset snart ett faktum.      

Tio minuter av frihet
(Drama baserad på verkliga historier, Regi: TRIS-Tjejers rätt i samhället, 10 min. Ålder: åk 6-gymnasiet)
Maryam är 15 år och lever ett dubbelliv. I skolan är hon en glad tjej som drömmer om kärlek och ett bekymmerslöst tonårsliv. Men det finns en annan sida av Maryams liv, hon är ständigt övervakad av familj och släktingar.

Istället för Abrakadabra
(Kortfilm, Regi: Patrik Eklund, 20 min. Ålder: åk 7-9)
Tomas är för gammal för att bo hemma hos sina föräldrar, men han har inget val då hans trollkarlskarriär inte går så bra. På pappans födelsedag bjuder Tomas alla på ett helt oförglömligt och bisarrt framträdande.

Lite grann från ovan
(Kortfilm, Regi: Goran Kaptanovic, 29 min. Ålder: åk 7-9)
En variant på sista stöten-temat, med en ung småkriminell kille som slits mellan farsan och bästa polaren. Dessutom drömmer han om att bli trollkarl och kanske finns en möjlighet runt hörnet. 

Tur & Retur och 14 andra kortfilmer
(Samling med kortfilmer och dokumentärer, 197 min.) 
FILM I VÄSTERNORRLAND presenterar 14 kortfilmer sjudande av kreativitet och nytänkande! Varje film har ett nytt tema - en samling som i rasande tempo betar av allt från skruvad komik till allvarsamma betraktelser över rasism, ångest och kärlekslängtan.

Möbeln Av Marcus Hagwall

Den sista måltiden Av Måns Berthas

Mammons Av Måns Berthas

Marathon Av Marcus Hagwall

Tur och retur Av Christer Engberg

Dieten Av Jesper Andersson

Om du inte skjutsar ringer jag till bris Av Fanny Danielsson

Cinema festa Av Caroline Bohman

Egen härd är guld värd Av Per Carleson

Se där ja Av Daniel Burman

I huvudet på en patient Av Daniel Burman

Vaccum Av Stefan Frankel

Två bröder Av Måns Berthas

Vita fjädrar Av Peter Snickars

Gäddan Av Måns Berthas

Familjen
(Spelfilm, Regi: Mirza Mich Škornja, 14 min. Ålder: åk 9-gymnasiet
När en inbiten huligan ska bli pappa tvingas han välja mellan sin gamla och sin nya familj.
Denna film har fått stöd av Kulturenheten och Mirza är boende i Enköping.

DOKUMENTÄRER

Boogie woogie pappa
(Dokumentär, Regi: Erik Bäfving, 13 min. Ålder: Barntillåten)
En film om en pappa som hade svindel. Om en son som i pappans negativpärm finner kärlek, förtvivlan - och försoning med ett smärtsamt minne: pappans självmord och den stora tomheten som följde.

The Quiet One
(Dokumentär, Regi: Ina Holmqvist, 29 min. Ålder: åk F-5)
Den dokumentära kortfilmen The Quiet One skildrar mötet med en ny vardag – i ett annat land och på ett annat språk. Vi får följa sexåriga Maryam som för första gången ser snö och äter fiskbullar och som varken förstår vad läraren säger eller varför hon inte får vara med och leka. Den handhållna kameran skildrar hur viktigt språket är för tillhörighet. Och hur uttrycker man sig när språket inte räcker till?

Jag köpte en regnskog
(Dokumentär, Regi: Helena Nygren, 58 min. Ålder: åk 6-8)
Regnskogen kallas ibland för jordens lungor på grund av sin stora effekt att syresätta luften vi andas. “Jag köpte en regnskog” berättar om, och problematiserar, på ett rakt och tydligt sätt hur allting hänger ihop - ekonomi, politik, miljöansvar - inklusive det egna ansvaret vi alla bär på. En utmärkt film att arbeta vidare utifrån och ställa frågor kring miljö, klimat såväl ute i världen som på hemmaplan. Vad kan vi själva göra?

Kroppen min
(Dokumentär, Regi: Margreth Olin, 26 min. Ålder: åk 6-9)
Margreth Olin skildrar det negativa förhållanden hon under hela uppväxten haft till sin egen kropp eftersom den kritiserats från olika håll för vad omgivningen betraktat som utseendemässiga defekter. Det har varit kvinnor som anmärkt på henne medan en rad män älskat henne som hon ser ut. Det som slutgiltigt fått henne att acceptera hela sitt yttre är att denna icke perfekta kropp kunnat föda fram två barn - det har fått henne att känna sig utvald.

Martha & Niki
(Dokumentär, Regi: Tora Mkandawire Mårtens, 90 minuter. Ålder: åk 9-gymnasiet)
På scen är Martha och Niki världens tightaste dansduo. Tillsammans blir de också de första kvinnorna att vinna världsmästerskapet i streetdance, tävlingen Juste Debout. Men om dansen går enkelt är deras vänskap desto mer komplicerad.

Jag är min egen Dolly Parton
(Dokumentär, Regi: Jessica Nettelbladt, 95 min. Ålder: åk 9-gymnasiet)
Jag är min egen Dolly Parton, en film om de fyra sångerskorna Nina Persson, Cecilia Nordlund, Lotta Wenglén, Helena Josefsson och musikproducenten Gudrun Hauksdottir, som möts genom en hyllningskonsert till Dolly Partons ära. Jessica Nettelbladts porträtt av de fem kvinnorna är en inspirerande film om att följa sina drömmar och att möta utmaningar med mod.

Stories we tell
(Dokumentär, Regi: Sarah Polley 108 min. Ålder: åk 9-gymnasiet)
Skådespelaren och regissören Sarah Polley bar på en hemlighet under många år. Till slut bestämde hon sig för att berätta sin familjehistoria i en dokumentärfilm där syskonen, pappan, närstående och vänner får berätta sina upplevelser och uppfattningar av liv, uppväxt och den stora familjehemligheten.

Modstrilogin
(samling dokumentärer, Regi: Stefean Jarl. Ålder: åk 9-Gymnasiet)
- Dom kallar oss mods - 100 minuter, från 7 år
- Ett anständigt liv - 102 minuter, från 11 år
- Det sociala arvet - 87 minuter, från 7 år

Modstrilogin är det gemensamma namnet på Stefan Jarls tre klassiska dokumentärfilmer Dom kallar oss mods, Ett anständigt liv och Det sociala arvet. Mellan åren 1968 och 1992 får vi följa Kenta, Stoffe och deras kompisar och hur de dras allt djupare ner i missbruk och misär i Stockholms undre värld. I trilogins avslutande del får vi även följa ”modsens” barn och vilken framtid de gick till mötes.

Bortom Lampedusa
(Dokumentär, Regi: Gianfranco Rosi, 114 min. Ålder: Gymnasiet)
Om människorna på den italienska ön Lampedusa och det liv de lever samtidigt som tusentals flyktingar söker nå denna Europas yttersta utpost.

Gerillasonen
(Dokumentär, Regi: David Herdies och  Zanyar Adami, 73 min. Ålder: Gymnasiet)
Den lille kurdiske pojken Zanyar kom en gång ensam till Sverige. Idag en trettioårig framgångsrik journalist och filmare som själv ska bli far med historia som hunnit i fatt honom.

Bowling for Columbine
(Dokumentär, Regi: Michael Moore, 119 min. Ålder: Gymnasiet)
Den 20 april 1999 kliver två tungt beväpnade tonåringar in på Columbine High School i Littleton, USA, och mördar kallblodigt tolv av sina skolkamrater och en lärare. Denna massaker utgör en av utgångspunkterna för den egensinnige dokumentärfilmaren Michael Moores dokumentärfilm om den amerikanska vapenkulturen. Med vass satirisk udd och humor går han insiktsfullt till angrepp mot skrämmande vapenfetischism och politisk dubbelmoral i dagens USA.

För dig naken
(Dokumentär, Regi: Sara Broos, 74 min. Ålder: Gymnasiet)
En närgången film om konstnären Lars Lerin och hans sökande efter kärlek. Om svårigheten att träffa någon och att verkligen bli kär igen efter brustet hjärta och många år av alkoholmissbruk.

500 JAG - En film om Carin Ellberg
(Dokumentär, Regi: Lars Lambert, 28 min. Ålder: Gymnasiet)
Carin Ellberg har gjort inte mindre än 500 självporträtt under 10 års tid. Hon kallar det ett "dagboksmåleri". Varje porträtt visar hur hon sett sig vid en given tidpunkt, en ständig variation på ett och samma jag, från 25-årig punktjej på Konstakademin till 35-årig konstnär och tvåbarnsmamma.

 

ANIMERAT

Ponyo på klippan vid havet
(Animation, Regi: Hayao Miyazaki, 103 min. Ålder: Åk F-2)
Femårige pojken Sosuke hittar en dag en guldfisk som han döper till Ponyo. Men det är ingen vanlig fisk han får tag på, utan dottern till havskungen och havsgudinnan. Mellan Sosuke och Ponyo uppstår kärlek, vilket hennes pappa inte kan acceptera. Hon är dock fast besluten att bli människa och använder ett av faderns magiska elixir för att påbörja förvandlingen. Samtidigt utlöser hon farliga krafter som hotar hela samhället. För att det åter ska bli balans i naturen, och Ponyo ska få förbli människa krävs ett kärlekstest. Historien är löst baserad på H C Andersens "Den lilla sjöjungfrun".

En katt i Paris
(Animation, Regi: Alain Gagnol & Jean-Loup Felicioli , 65 min. Ålder: åk F-5) 
Animerad film som utspelar sig i Paris undre värld. Katten Dino är på dagarna hemma hos sin lilla matte Zoé, medan hennes mamma är på sitt jobb som polis. På nätterna däremot ger Dino sig ut på stöldturné med den godhjärtade tjuven Nico. En kväll smyger Zoé av nyfikenhet efter sin katt för att se vad han har för sig på sina strövtåg. Plötsligt är hon indragen i en nervkittlande historia med en svekfull barnflicka och maktfullkomliga skurkars stöldplaner.

Pojken med det tickande hjärtat
(Animation, Regi: Mathias Malzieu & Stephane Berla, 88 min. Ålder: åk 5-7)
Det är i slutet av 1800-talet i Edinburgh. Lille Jack föds på en så kall dag att hans hjärta fryser till is. Barnmorskan Madeleine ersätter hans hjärta med ett gökur, som kommer att fungera problemfritt så länge Jack följer reglerna som bland annat säger att han inte får bli förälskad. Men när han möter en sjungande flicka i ett gathörn och bestämmer sig för att följa efter henne, testas motståndet i Jacks mekaniska hjärta till bristningsgränsen.


SPELFILMER

Bram med myror i brallorna
(Spelfilm, Regi: Anna van der Heide, 83 min. Ålder: åk F-2)
Bram är sju år och ser fram emot att börja första klass. Han älskar att lära sig nya saker och längtar efter att bli större och kunna ännu mer. Men skolstarten blir svårare än Bram tänkt sig – han och magistern kommer genast på kant med varandra, och springet i benen vill bara inte gå över. Till slut tvivlar Bram på att han är den snälla och duktiga kille han känner sig som.

Bäst i Sverige
(Spelfilm, Regi: Ulf Malmros, 88 min. Ålder: åk F-2)
Livet är inte lätt för tioårige Marcello. Han mobbas i skolan och han är sämst i fotbollslaget, något han försöker dölja för sin fotbollstokige italienske pappa. Marcello drömmer om att få vara bäst på något, bara något litet. Kanske räcker det med att han övervinner sin höjdskräck. Marcellos liv förändras när en ny tjej, Fatima, börjar i klassen. Fatima är tuff, självsäker och en jäkel på fotboll.

Chaplins pojke
(Spelfilm, Regi: Charles Chaplin, 79 min. Ålder: Åk F-5)
”Chaplins pojke” från 1921 var Charlie Chaplins första långfilm. Tack vare längden kunde han fördjupa det dramatiska patos som antytts i tidigare filmer och det blev en film som framgångsrikt växlar mellan svärta och komik, mellan tårar och skratt. ”Chaplins pojke” är också en av de finaste skildringarna av en ömsint fader-son-relation i filmhistorien som visar att blod inte alltid är tjockare än vatten.

Jörgen+Anne=sant
(Spelfilm, Regi: Anne Zewitzkym, 83 min. Ålder: Åk 3-5)
Tioåriga Anne tycker att det där med kärlek är rätt så överreklamerat. Tills den dagen då hon faller pladask för nyinflyttade Jörgen. Men hur ska hon fånga honom när klassens snyggaste tjej tror att han självklart kommer att falla för henne? "Jörgen + Anne = sant" är en humoristisk och formmässigt rapp historia om den första kärlekens skälvande mysterium, om svartsjuka och om att trotsa rådande ideal och att våga vara den man vill vara.     

Klätter tjuven
(Spelfilm, Regi: Hans Fabian, 91 min. Ålder: Åk 3-5)
Trettonåriga Ida är en duktig klättrare, en talang hon ärvt från sin bergsklättrande far. Hennes mamma jobbar som konstruktör av säkerhetssystem på en nybyggd bank i staden. Idas far blir en dag allvarligt sjuk och behöver specialbehandling i USA för att överleva. Problemet är att behandlingen kostar 1,5 miljoner kronor, en summa som verkar omöjlig att få fram. Men Ida inser att hennes klätterkunskaper i kombination med mammans kontakter på banken kan vara räddningen. Ida och hennes två killkompisar beslutar sig för att råna banken för att rädda Idas pappa. En fartfylld ungdomsfilm som i sitt berättande leker med actionfilmens hela register.

Tomboy
(Drama, Regi: Celine Sciamma, 74 min. Ålder: åk 3-8)
Celine Sciammas film ”Tomboy” berättar den fascinerande historien om hur tioåriga Laure en dag presenterar sig som Michaël inför kompisar i den lilla stad dit hennes familj just flyttat. En lek med identiteter och hur vi förväntar oss att en kille respektive tjej ska uppträda och bära sig åt. En kärleksfull skildring av en ung människas sökande efter vem han, hon eller hen är. 

Skellig
(Spelfilm, Regi: Annabel Jankel, 102 min. Ålder: åk 3-8)
"Skellig" har ett tydligt barnperspektiv i sin berättelse om barns ohejdade upptäckarlusta, empatiska förmåga och gränslösa fantasi. Det handlar om vänskapens betydelse, om respekten för naturen och allt levande samt om den sårbara självkänslan. “Skellig” rekommenderas från mellanstadiet och uppåt.

Ön i Fågelgatan
(Spelfilm, Regi: Søren Kragh-Jacobsen, 107 min. Ålder: åk 3-8)
Polen 1943. Tolvårige Alex lever i ett judiskt getto i Warszawa. När gettots invånare deporteras till förintelselägren lyckas Alex fly. Under ett par månader lever han gömd i gettot och precis som huvudpersonen i favoritboken Robinson Crusoe får Alex klara sig med de redskap som står till buds. Efter en roman av Uri Orlev. 

Den gröna cykeln
(Drama, Regi: Haifaa Al Mansour, 98 min. Språk: Arabiska, Sv text. Rek för åk 5-gymnasiet) 
Tioåriga Wadjda lever i Saudiarabien där mycket är förbjudet för flickor. Att cykla till exempel. Så när hon blir besatt av tanken på att köpa en cykel kommer hon att utmana mer än ett tabu. Den gröna cykeln skildrar hur vardagslivet kan te sig för en flicka vars liv styrs av religion, tradition och patriarkala strukturer.

Skruva den som Beckham
(Spelfilm, Regi: Gurinder Chadha, 112 min. Ålder: åk 6-8)
Jess Bhamra är en 18 årig tjej som bor utanför London. Hon drömmer om att spela professionell fotboll, precis som sin idol David Beckham. Hennes indiska familj har däremot mer traditionella framtidsplaner för sin dotter och anser att hon ska prioritera utbildning och giftermål. Jules, en talangfull fotbollstjej som även hon tvingas brottas med oförstående föräldrar, upptäcker en dag Jess begåvning och föreslår att hon ska spela i det lokala tjejlaget. En komedi om två starka tjejers kärlek till fotbollen och deras kamp för att få acceptans av sina respektive familjer.

De 400 slagen
(Spelfilm, François Truffaut, 97 min. Ålder: åk 6-9)
Antoine är en tämligen olycklig 14-åring i Paris. Han längtar efter frihet från sina ointresserade föräldrar och förtryckande lärare. Antoine skolkar ofta från skolan för att umgås med sina vänner eller gå på bio.

I rymden finns inga känslor
(Komedi, Regi: Andreas Öhman, 86 min. Ålder: åk 6-9)
En romantisk komedi där ett funktionshinder blir navet i berättelsen. Simon När cirklarna i Simons schemalagda liv en dag rubbas försöker han ställa allt till rätta på det enda sätt han vet. Med ett lätt anslag och ett modernt formspråk tar filmen sig an angelägna frågor kring social anpassning, tolerans och normalitet.

Whale Rider
(Spelfilm, Regi: Niki Caro, 101 min. Ålder: åk 6-9)
Whale Rider handlar om en maoriflicka i tioårsåldern som växer upp i ett litet Nya Zeeländskt samhälle där hon får kämpa mot traditioner och fördomar för att omgivningen skall acceptera den hon verkligen är.

Patrik 1,5
(Spelfilm, Regi: Ella Lemhagen, 102 min. Ålder: åk 6-9)
Lyckan ler mot Göran och Sven som just flyttat in i etttrevligt villaområde och snart är blivande adoptivföräldrar. Men något går fel i den byråkratiska processen och adoptivbarnet Patrik 1,5 visar sig vara en helt annan unge än de väntat sig. Filmen Patrik 1,5 är en absurd historia om två homosexuella män och en trasig 15-åring som mot alla odds lyckas skapa fröet till en familj och som på ett känsligt sätt tar upp frågor om fördomar, föräldraskap och jakten på det "vanliga" livet.

Sandor Slash Ida
(Spelfilm, Regi: Henrik Georgsson, 93 min. Ålder: åk 6-9)
En dag träffas Sandor och Ida på en chatt på nätet. Han, en lite bortkommen balettdansör från Göteborg. Hon, en partytjej från Stockholm som egentligen vill vara någon annan. Så börjar de bägge en resa in mot sig själva och mot varandra. Efter Sara Kadefors August-prisade roman med samma namn.

Fighter
(Spelfilm, Regi: Natasha Arthy, 100 min. Ålder: åk 6-9)
Fighter handlar om en riktig fighter; om 16-åriga Aicha som slåss för sin frihet, mot samhällets fördomar, religionens ok, traditionens normer - och sitt eget självförtroende. För högstadiepubliken lämpar filmen sig väl som utgångspunkt för mer konkreta resonemang om just identitet, genus, religion, representation och stereotyper. För den som är intresserad finns även ingångar till mer teoretiska samtal om konstruktivism och verklighet - och för den som vill fortsätta; postkolonialism.

Pojkarna
(Spelfilm, Regi: Alexandra-Therese Keining, 106 min. Ålder: åk 6-gymnasiet)
En film som väver samman fantasi, magisk suggestion, pubertetssmärta, systerskap, utanförskap, "farlighetssug", nyvaknad sexualitet och sensuell nyfikenhet. Ur gemenskapen i ett växthus bultar längtan, men också vrede och frustration över påtvingad könsnormativitet. En oförutsägbar filmisk berättelse om identitetssökande baserad på Jessica Schiefauers prisbelönta roman med samma namn.

Mästerskapet
(Spelfilm, Regi: Morgan Matthews, 111 minuter. Ålder: åk 6-gymnasiet)
När Nathan får en plats i den brittiska truppen i den internationella matematikolympiaden upptäcker han att det finns en plats för honom också. Mästerskapet är en berörande skildring av uppväxt, saknad och kärlek med ett starkt budskap om att det är okej att inte vara precis som alla andra.

Citronlunden
(Spelfilm, Regi: Eran Riklis, 106 min. Ålder: åk 6-gymnasiet)
Salma, en palestinsk änka tar upp kampen mot den israeliska försvarsministern när han flyttar in bredvid hennes citronodling som ligger precis på gränsen till Västbanken. Ministerns säkerhetsvakter bedömer träden som en säkerhetsrisk och ger order om skövling. Men för Salma är citronodlingen hennes levebröd och stolthet och hon tänker inte ge sig så lätt. 

Hip hip hora
(Spelfilm, Regi: Teresa Fabik, 90 min. Ålder: åk: 6-gymnasiet)
Den  unga regissören Teresa Fabik har med sin film Hip hip hora! åstadkommit en lyhörd skildring av hur tre tjejer går från sjätte till sjunde klass och börjar på högstadiet i en ny skola. Förväntningarna är enorma på allt vad som skall hända och mycket är nytt och ovant.  

De älskande vid polcirkeln
(Spelfilm, Regi: Julio Medem, 112 min. Ålder: 7-gymnasiet)
Allt börjar en eftermiddag 1980 då Anna och Otto, 8 år gamla, av en slump hamnar i baksätet på samma bil. Därefter vävs deras liv samman, de förlorar greppet om världen runt omkring och cirkeln de påbörjar sluts inte förrän sjutton år senare i Finland, precis vid polcirkeln.

Nånting måste gå sönder
(Drama, Regi: Ester Martin Bergsmark, 80 min. Ålder: åk 9-gymnasiet)
Sebastian söker efter kärlek och en plats i tillvaron där han kan få vara sig själv. Han träffar Andreas och blir förälskad, men nånting måste gå sönder för att Sebastian ska kunna återuppstå som en annan, starkare person. Som Ellie. Nånting måste gå sönder är en poetisk film som väcker frågor om könsroller och normer och vad som händer när en försöker bryta sig loss från dessa mönster.

Jag är nyfiken-Gul
(Spelfilm, Regi: Vilgot Sjöman, 121 min. Ålder: åk 9-gymnasiet)
Regissören Vilgot Sjöman, 42 år, och teatereleven Lena Nyman, 22, har beslutat att göra ett kalejdoskop av det samtida svenska samhället. Parallellt med arbetet har de inlett ett förhållande. Tillsammans med vännerna Magnus och Ulla och utrustad med bandspelare börjar Lena ställa obekväma frågor till folk i olika yrken och miljöer om deras syn på klassamhället, löneklyftorna, kvinnans ställning och möjligheterna till en eventuell demokratisering.

Jag är nyfiken-Blå
(Spelfilm, Regi: Vilgot Sjöman, 107 min. Ålder: åk 9-gymnasiet)
Regissören Vilgot Sjöman, 42 år, och teatereleven Lena Nyma- n, 22, gör en film tillsammans om välfärdens Sverige. Regis- sören drömmer om att bli berömd och har ett förhållande med Lena, som behöver pengar till en egen våning. I ett körrum granskar de tagningar från en flickskola där sexualpsykolog- en Maj Hultén talar med flickorna om orgasm, onani och kärl- ek mellan kvinnor.

Winters Bone 
(Spelfilm, Regi: Debra Granik, 100 min. Ålder: åk 9-Gymnasiet)
Sjuttonåriga Ree har varit tvungen att hoppa av skolan för att ta hand om sin familj. Hennes kriminella pappa är försvunnen och om hon inte kan hitta honom riskerar familjen att förlora det enda de har, sitt hus. "Winter's Bone" är en avskalad thriller från det amerikanska samhällets baksida. En film som förenar engelsk känsla för diskbänksrealism med amerikanska berättartraditioner. Ett starkt drama om ansvar, blodsband och rättvisa. 

Palme
(Spelfilm, Regi: Kristina Lindström och Maud Nycander, 103 min. Ålder: åk 9-Gymnasiet)
”Palme” berättar om politikern och människan Olof Palme, Sveriges statsminister åren 1969-1976 samt från 1982 och fram till sin död, skjuten på öppen gata mitt i Stockholm 28 februari 1986. Hur uppfattar vi honom idag? Vad kaktariserade politiken på hans tid? Hur har Sverige förändrats? Vad vill vi med våra politiker, hur vill vi att de ska vara?

Crouching Tiger Hidden Dragon
(Spelfilm, Regi: Ang Lee, 120 min. Ålder: åk 9-Gymnasiet)
Kina under Quingdynastin. En kvinnlig krigare, vid namn Yu Shu Lien, får i uppdrag att föra ett vackert ornamenterat svärd till en viss Herr Te i Peking. Där möter Shu Lien den unga Jen, dotter till en guvernör, som berättar att hon snart ska gifta sig men att hon hellre vill leva ett fritt liv som krigare, likt Shu Lien. Samma natt stjäl en maskerad gestalt det praktfulla svärdet. Under jakten på svärdet inser Shu Lien att det är Jen som ligger bakom stölden. Ett actionfyllt drama med starka kvinnliga hjältar.

Pans labyrint
(Spelfilm, Regi: Guillermo del Toro, 120 min. Ålder: åk 9-Gymnasiet)
Pans labyrint är ett grymt, fascinerande och vackert spanskt sagoäventyr iscensatt under efterdyningarna av det spanska inbördeskriget. En historia där den unga Ofelia kastar sig mellan farliga uppdrag i en sagoliknande värld full av panfigurer, paddor och labyrinter och en krass verklighet styrd av hennes grymma styvfar, kapten Vidal. En film som hämtar och blandar mängder av referenser från vår historia, verklig som mytologisk.

Guds stad
(Spelfilm, Regi: Fernando Meirelles, 130 min. Ålder: Gymnasiet)
Guds stad är en berättelse, baserad på verkliga händelser, om några barn och ungdomar i stadsdelen Guds stad i Rio de Janeiro, en av de våldsammaste kåkstäderna i hela Rio. Formmässigt nydanande och med en paradoxalt lätt ton berättas en mycket våldsam och mörk historia om gängkrig, droger, vapen och hämnd och som sätter fokus på orättvisorna i världen.

Brokeback Mountain 
(Spelfilm, Regi: Ang Lee, 135 min. Ålder: Gymnasiet)
Ennis och Jack möts när de en sommar ska vakta en flock får i bergen vid Brokeback Mountain. Det blir inledningen på en komplicerad och sorglig kärlekshistoria som sträcker sig över 20 år mellan två män som tvingas dölja sin kärlek på grund av omgivningens intolerans.

De andras liv
(Spelfilm, Regi: Florian Henckel von Donnersmarck, 137 min. Ålder: Gymnasiet)
På uppdrag av den östtyska säkerhetstjänsten STASI spionerar Kapten Gerd Wiesler på dramatikern Georg Dreyman. Men avlyssnandet förändrar Wiesler och det händer sig så att i stället för att avslöja Dreyman, beskyddar han honom.