Finsk kultur 2019 / Suomalainen kulttuuri 2019

Som finskt förvaltningsområde fortsätter Region Uppsala arbetet med att främja finsk kultur och det finska språket. Läs om årets satsningar nedan! Du kan läsa om alla satsningar på både finska och svenska när du klickar dig vidare på Läs mer. Till höger hittar du länkar till tidigare års aktiviteter. 

Suomen kielen hallintoalueena Region Uppsala panostaa vuosittain suomalaista kulttuuria ja suomen kieltä edistäviin toimiin. Ohessa on tietoa tämän vuoden tapahtumista! Voit lukea kaikista tapahtumista sekä suomeksi että ruotsiksi klikkaamalla kohtaa "Lue lisää". Oikealla puolella on linkkejä aiempien vuosien tapahtumiin.

 

Finsk gåvobok till små barn

I Uppsala län erbjuds alla nyblivna föräldrar en kostnadsfri bok. Föräldrarna får ett presentkort från BVC som kan användas på närmaste folkbibliotek. Från och med hösten 2015 kompletterar Regionbibliotek Uppsala det bokutbud som finns att välja på, med en sångbok på finska och svenska för barn med finsk bakgrund. Syftet är att uppmuntra och bidra till revitalisering av det finska språket. Läs mer om gåvoboken! Lue lisää lahjakirjasta!

 

Tvåspråkig musikalisk barnteater på turné

Orden har kommit bort från sången. Undrar var de kan gömma sig? Vännerna Ihme och Kumma letar efter dem tillsammans med publiken. Uusi Teatteris föreställning Orden som kom bort är tvåspråkig och skräddarsydd för sverigefinska barn. Det är en musikalisk interaktiv föreställning som inspirerar och uppmuntrar barnen till att använda det finska språket. Föreställningen är 30 minuter lång och riktar sig till familjer och barn från 3 år. Läs mer om barnteatern! Lue lisää lastenteatterista!

 

Visningar av ny finsk film

På Göteborgs Internationella Filmfestival i januari 2019 hade Miia Tervos film Aurora världspremiär. Med sprudlande energi och avväpnande svart humor berättar filmen Aurora om ensamhet, vardagsrasism och alkoholism. I korthet handlar filmen om en festande nageltekniker med anknytningsstörningar som blir äktenskapsmäklare åt en iransk flykting. Det är en intelligent romantisk komedi som leker med fördomar och genrekonventioner. Läs mer om filmvisningarna! Lue lisää elokuvan esityksistä!

 

Finsk teater direktsänds på bio

Arga Änkan – Vihainen Leski är en föreställning som spelas på finska på Helsingfors stadsteater, och som genom Riksteatern direktsänds därifrån 22 november. Arga Änkan – Vihainen leski är en nyskriven, underhållande berättelse som bygger på Minna Lindgrens hyllade roman om vänskap, kärlek och stereotyper. Med mycket värme och humor skildrar föreställningen hur är det att vara en vital och fri sjuttioåring som möts av helt andra förväntningar på åldrande av sin omgivning. Läs mer om teatern! Lue lisää teatterista!