Kultur i vården

Här kan du läsa om verksamheten Kultur i vården och de kulturprogram som vi anordnar för dig som är patient, närstående, personal eller besökare inom landstingets vård.

Friskfaktor och rättighet

Kultur ger ljusglimtar i tillvaron, skapar värdefulla möten och ger verktyg för reflektion. Att delta i kulturlivet är en viktig friskfaktor, men också en mänsklig rättighet. Därför arbetar Kulturenheten för kulturens förekomst inom vården.

Kulturprogram inom vården

I samarbete med olika aktörer, anordnar Kulturenheten kulturprogram på flera platser inom Region Uppsalas vård. Till höger kan du ladda ner ett pdf-dokument med aktuella kulturprogram, samt övriga kulturerbjudanden för vården. Information om kulturevenemang på Akademiska sjukhuset finns även hos Sjukhusbiblioteket, se länk till höger.

Alla kulturprogram har fri entré och riktar sig till dig som är patient eller närstående, samt personal eller besökare, inom landstingets vård. Välkommen!

Aktuellt

Ladies of hiphop - Uppsala loves hip-hop

Uppsala Loves Hiphop

Programmet inleds med ett dansnummer, som tar er på en resa genom hiphopens historia, följt av en dansworkshop. Streetdance är en konstform där individen får ta plats, att uttrycka sig och att kommunicera med andra. Uppsala loves hiphop är en dansorganisation som drivs av Mateja Kovacevic & Catarina Zarazua. Tillsammans har de skapat en streetdance plattform i Uppsala, uppträtt och gett workshops, både i Sverige och internationellt, samt blivit utsedda till årets kreativaste Uppsalabor 2017!

När och var?
Torsdag 15 mars kl 17.00 Träffpunkt Tinget, Uppsala
Onsdag 21 mars kl 14.00 Lekterapin Ing. 95/96, Akademiska Barnsjukhuset

Konstsamtal - Det kommer det som saknasMålning av Gudrun Westerlund
med Gudrun Westerlund

Under 2018 inleder Region Uppsala ett samarbete med Uppsala Konstnärsklubb. Vid två tillfällen under våren och två tillfällen under hösten kommer medlemmar ur Konstnärsklubben att berätta om sitt skapande utifrån sitt eget konstnärskap.

Kom och lyssna hur olika kreativa processer kan formuleras, hur ett konstverk blir till och konstnärens spännande tankar bakom verken.
Gudrun kommer berätta om hur en idé till ett konstverk kan uppstå. Från handens arbete, från minnen ord och upplevelser. Hur en målning kan börja som en för att slutligen bli tre.
När och var?
Torsdag 22 mars kl 14.00
Sjukhusbiblioteket Ing 10, Akademiska sjukhuset

Elvislåtar från 50-talet -
David Härenstam & Jan Lekemark

David Härenstam foto: Klara Widerström Jan Lekemark foto: Klara Widerström

Två gitarrer, två sångare, fingerknäpp, handklapp, fotstamp, roande intressanta mellansnack och fantastiska låtar! Med utgångspunkt i alla de låtar som Elvis gjorde odödliga bland annat Always on My Mind, Hound Dog, Suspicious minds, Amazing Grace, In the Ghetto, Can´t help falling in love, är detta varma och underhållande program sammansatt speciellt för kultur i vården. Det finns en hög grad av igenkänningsfaktor. David Härenstam och Jan Lekemark är båda professionella musiker som medverkat i olika ensembler och som solister.

När och var?
Måndag 26 mars kl 15.00 Caféet Ing. 78/79, Akademiska sjukhuset
Tisdag 27 mars kl 15.00 Närvårdsavdelningen 1, Ulleråker
Tisdag 27 mars kl 15.45 Närvårdsavdelningen 2, Ulleråker
Onsdag 28 mars kl 15.00 Vårdavdelning 85 B, Akademiska sjukhuset
Torsdag 29 mars kl 15.00 Palliativt centrum, Uppsala