Ett axplock ur listan av resmål

Kulturbuss för grundskola och förskoleklass

Ta med dina elever på en kulturresa och åk gratis med UL vardagar kl. 9-15. Läs om hur du bokar resan i flikarna här intill. Uppsala län är fullt av fina och spännande kulturplatser.

Nedan presenteras ett axplock av resmålen:

Möbelmuseet i Östervåla

Möbelmusseet i Östervåla. Foto: Olle Andersson
Foto: Olle Andersson

Här får ni ta del av en 200-årig epok av hantverksmässig möbeltillverkning och speciellt stolstillverkning i sockens historia. Lär er mera om hur man tillverkade möbler och se några av de fascinerande maskinerna.

Antingen stiger ni av på Östervåla busstation och går en kilometer, eller så hoppar ni av vid hållplatsen Mårtsbo som ligger alldeles nära museet. Läs mera på Östervåla hembygdsförenings hemsida.

 

Åbergs museum i Bålsta

Musse med kor, Åbergs museum. Foto Max Åberg.
Foto: Max Åberg

Världens enda konst-, serie- och leksaksmuseum med egen djungel. En intressant plats för både barn och vuxna. Här finns Hemliga Arnes labb och Trazankoja i tre våningar. Här finns också serier i originalteckningar och serieinspirerad konst.

Från Bålsta station till Åbergs Museum är det 1,5 km. Det går också att åka buss 301 som stannar precis utanför museet. Läs mera på Åbergs museums hemsida.

 

Flottarkojan i Marma

Flottarkojan i Marma. Foto: Föreningen Marmabygden
Foto: Föreningen Marmabygden

I flottarkojan finns en utställning med bilder och texter som berättar historien om flottningen av timmer till sågverken. På plats finns också er egen lots som levandegör och svarar på frågor. Och kommer ni sent på våren eller tidigt på hösten finns även möjlighet att åka båt på älven.

Ta upptåget eller bussen till Marma station, därifrån är det 500 meter att gå. Läs mera på Föreningen Marmabygdens hemsida.

 

Örbyhus slott i Örbyhus

Örbyhus slott. Foto: Lovisa Mattsson
Foto: Lovisa Mattsson

Blev Erik XIV förgiftad när han åt ärtsoppa? På Örbyhus slott kan ni se var kungen satt fängslad och dog. Besök också vagnsmuseet och parken och hör historien om en av Gustav Vasas söner och vad som hänt på slottet före och efter hans död. En spännande tid i Svensk historia.

Med bussen kan ni stiga av vid hållplatsen Örbyhus gård, därifrån är det ca sju minuters gångväg till slottet. Läs mera på Örbyhus slotts hemsida.

 

Knutmassomuseet i Gimo

Figurer och masker i Knutmassomuseet. Foto: Anders Forsberg
Foto: Anders Forsberg

Se ett urval av alla fantasifulla masker som tillverkats från 1940-talet och fram till idag. Knutmasso firas Tjugondedag Knut och är en karnevalsdag då man klär ut sig i sina masker som man tillverkat under året. Bli inspirerad och gör egna i papier-maché när ni kommer hem.

Från Gimo busstation är det 100 meter till museet. Läs mera på Knutmassomuseets hemsida.

 

Vallonbruken

Lövsta bruk. Foto: Lars-Erik Berglund
Foto: Lars Erik Berglund

Ta med din skolklass till ett levande kulturarv. I Uppsala län finns ett stort antal vallonbruk som uppkom på 1600-talet. Flera av dem är välbevarade och berättar en upplevelserik historia om en betydelsefull epok i svensk industrihistoria. Här finns mycket att bli nyfiken på och lära sig om tillverkningen av järn, brukssamhällets arkitektur och livet på 1600- och 1700-talet. Resvägen till bruken varierar, men till många av dem är det enkelt att ta sig med tåg eller buss.

Läs mera på en samlingssida om de olika vallonbruken och hitta just ert spännande resmål.

 

En fullständig lista på resmål med kulturbuss hittar du under fliken Lista över resmål.