Gränslöst med Kultur i länet

24 april 2013

Söndagen den 21 april gav Kultur i länet smakprov från sina olika verksamheter under en heldag på Upplandsmuseet. Alla var välkomna och inträdet var fritt. Rubriken för dagen var "Gränslös kultur" och evenemanget, som arrangerades i samverkan med Upplandsmuseet och UL, ingick i landstingets 150-årsfirande. Mer information och det fullständiga programmet finns på www.lul.se/gransloskultur

Nedan ser vi några bilder från dagen.

Foto: Gunnar Matti

Melody Sheikh och Oskar Forsberg
Melody Sheikh gav dansföreställningen Follow vid två tillfällen tillsammans med musikern Oskar Forsberg. Dansstycket var specialskrivet för tillfället och lokalen, en s.k. platsspecifik föreställning. Melody Sheik fick kulturstipendiium från landstinget i år.

Melody Sheikh och Oskar Forsberg

Gränslös kultur 21 april på Upplandsmuseet
Wiks folkhögkola samt filialen Uppsala folkhögskola informerade om sina utbildningar.

Musikklassen från Wiks folkhögskola och Ingela Linde
Musikklassen från Wiks folkhögskola under ledning av läraren Ingela Linde. De bjöd på två medryckande och välljudande körkonserter inför en entusiastisk publik.

Musikklassen från Wiks folkhögskola

Gränslös kultur 21 april på Upplandsmuseet
Bokbord med Länsbibliotek Uppsala som gav böcker till barn och lottade ut bokpaket för vuxna. De visade även språkväskor, läsplatta och Ipad för alla intresserade. I bakgrunden ser vi en av Kultur i länet nyinköpt målning avsedd för landstingets lokaler.

Gränslös kultur 21 april på Upplandsmuseet
Även eleverna på konstlinjen på Wiks folkhögskola ställde ut sin konst. Till vänster ser vi oljemålningen "Flowerhead" av Elin Nilsson, en parafras på Olaf Hajek. I bakgrund en av de tre videostationer som visade film hela dagen. Här kunde man se de filmer Kultur i länet producerat om de tio första mottagarna av landstingets konstnärliga utvecklingsstöd. Filmerna finns på youtube.com/uppkulturen.

Teaterelever från Wiks folkhögskola
Teaterlinjens elever uppförde ett antal monologer - och någon dialog - på olika platser i Upplandsmuseet. De rum där de gestaltade karaktärer de själva valt var utvalda med omsorg.

Teaterelever från Wiks folkhögskola
Dessa teaterelever från Wiks folkhögskola uppförde en dialog i lokalen där utställningen om riksspelmannen Eric Sahlström pågår. Eric spelade också en roll i pjäsen.

Wiks slotts mattält under Gränslös kultur 21 april
Wiks slott bjöd på ekologisk mat på gården utanför Upplandsmuseet vilket var mycket uppskattat. Ca 700 personer passade på att ta sig ett gratis smakprov från Wiks slottskök under eftermiddagen.

Debatt om morgondagens kulturarv på Gränslös kultur
Dagens sista programpunkt i hörsalen var en debatt om morgondagens kulturarv med Lisa Irenius, kulturchef på UNT, Ola Larsmo, författare och ordförande i svenska PEN samt Magnus Bäckström, VD och konstnärligt ledare på Uppsala Konsert & Kongress.. Kulturdirektör Calle Nathanson var moderator.