Konstkuben i Knivsta – ett fyra veckor långt konstprojekt

18 augusti 2017

Den 25 augusti startar ett fyra veckor långt konstprojekt där Knivsta blir centrum för konst, samtal och workshops. Konstkuben, en mobil utställningsyta, som den här gången landar på torget i Knivsta öppnar med utställningen DRÖMMARS STAD / DRÖMMARS SKOG av Uppsalabaserade konstnären Henny Linn Kjellberg.

Titeln på Kjellbergs verk i Konstkuben refererar till Per-Anders Fogelströms bok Mina drömmars stad som skildrar livet Detaljbild ur installationen Drömmars stad / Drömmars skogoch vardagen bland Stockholms arbetare under andra hälften av 1800-talet. Den refererar även till Knivsta som pendlingsort, en sovstad där invånarna är bosatta medan de arbetar och verkar på annan ort. Nu byggs Knivsta ut med visionen om den moderna och kunskapsintensiva småstaden i åtanke. En stad som samtidigt ska ha en förankring i en aktiv och levande landsbygd. Men vad händer i och med en stad som växer? För vem byggs staden egentligen och vad driver expansionen? Vems är drömmen?

Under perioden kommer workshops att hållas på Lagga skola och Segerstaskolan kring temat och där elevernas arbeten kommer att presenteras i kommunhuset från och med vecka 35. Samtal mellan konstnärer som är aktiva inom stadsrummet samt forskare kring det offentliga rummet kommer att äga rum i kommunhuset. Första samtalet sker den 4 september mellan Annika Enqvist, Thérèse Kristiansson (tidigare New Beauty Council) och Henny Linn Kjellberg, konstnär, och det andra samtalet äger rum 14 september mellan konstnären Henny Linn Kjellberg, Mats Franzén, professor em. vid IBF och journalisten Sebastian Johans.

Vernissage av Drömmars stad/ Drömmars skog med Henny Linn Kjellberg 25 augusti kl. 15.00

Henny Linn Kjellberg är en keramiker/konstnär bosatt och verksam i Uppsala. Hon är utbildad vid Danmarks Designskole Bornholm och vid Konstfacks linje för Keramik och Glas. Hon har visat sina arbeten på gallerier och museer i förutom Sverige bl a USA, Japan, Tyskland och Danmark.

Utställningen invigs av Lena Larsson, frtids- och kulturchef Knivsta kommun och Anna Söderbäck, Kulturdirektör Region Uppsala, i konstnärens närvaro. Thommy Wahlström står för musik.

Välkommen!

Plats: Centralvägen 18, Knivsta

Konstkuben är ett samarbete mellan KRO/KIF i Uppland, Region Uppsala, Knivsta kommun och Studiefrämjandet med stöd av Statens kulturråd.

Bilden ovan: Detaljbild ur installationen Drömmars stad / Drömmars skog

 

För mer information:
Johannes Ehnsmyr, konstkonsulent vid Kulturenheten, Region Uppsala, tel: 018-617 62 61, e-post: johannes.ehnsmyr@regionuppsala.se