Akademiska får eget kök för patientmat

26 november 2013

Ett tillagningskök för patientmat ska uppföras på Akademiska sjukhuset. Det beslutade produktionsstyrelsen idag.

- Jag är väldigt glad att vi kommer att kunna erbjuda närlagad, god och näringsriktig mat på Akademiska sjukhuset säger Lina Nordquist (FP), ordförande i produktionsstyrelsen.

- Så många som var tredje äldre patient på svenska sjukhus är undernärd, och studier över hela världen visar att bra mat ger bättre livskvalitet, sparar vårddygn, motverkar infektioner och minskar behovet av läkemedel. Det nya köket kan få stor betydelse för äldre och sköra patienters välbefinnande och tillfrisknande.

Det nya köket ska stå klart i slutet av 2015 och har kapacitet för att laga upp till 1 900 portioner per dag. Köket kommer att vara flexibelt för att tillåta ett val av olika produktionsmetoder. Det kommer också att ha kapacitet att tillverka maten till personalrestaurangen vid Akademiska sjukhuset.

Kostnaden för det nya köket blir 72 miljoner kronor. Priset per dag och inneliggande patient blir 187 kronor, jämfört med dagens kostnad 186 kronor. Kökets placering blir på en tomt i anslutning till personalrestaurangen Blå Korset.

(MP) reserverade sig till förmån för ett eget förslag om att köket ska vara ett varmmatsproduktionskök enligt à la carte-modell.