Landstinget vidtar åtgärder för att få fler att ta HPV-spruta

03 april 2014

Landstinget i Uppsala län har den lägsta vaccinationstäckningen i Sverige för HPV-vaccination av flickor födda 1993-1998. Färre än varannan har låtit vaccinera sig enligt den senaste statistiken.

Nu satsar landstinget på att få fler att vaccinera sig. Bioreklam, en mobilapp och fler drop-in-mottagningar är några av åtgärderna.

Kostnadsfria vaccinationer mot HPV-virus infördes 2012. Alla flickor som är födda 1999 och senare har fått vaccinationen genom det ordinarie vaccinationsprogrammet i skolan. Flickor som är födda mellan 1993 och 1998 har i stället fått erbjudande via brev om att få gratis vaccinationer via vårdcentraler. Trots detta är det många som ännu inte har tagit sprutan.

– Sprutorna ger ett bra skydd mot det virus som kan orsaka livmodershalscancer och det kostar ingenting. Det är viktigt att man tar dem, säger Mats Ericsson, smittskyddsläkare i Uppsala län.

Man vet inte varför så få har valt att vaccinera sig i just Uppsala län.

-– Det kan spela in att vissa personer har blivit skeptiska mot vaccinationer efter det som skedde i samband med svininfluensan, då en liten grupp drabbades av svåra biverkningar. Men det finns inget som helst samband mellan influensavaccinet och HPV-vaccinet. Det här är ett väl beprövat vaccin som har använts av miljontals människor över hela världen. Den som oroar sig gör det i onödan, säger Mats Eriksson.

Under våren gör landstinget en särskild satsning för att få fler att vaccinera sig. Tidigare har det bara gått att vaccinera sig vid vårdcentraler. Nu kan man även vända sig till fyra privata vaccinationsbyråer som erbjuder drop-in,

För att vara skyddad behöver man ta tre sprutor, men det kan vara svårt att komma ihåg att ta spruta två och tre. Därför finns det nu en app som hjälper till att påminna om när det är dags för nästa spruta.

Landstinget gör också en marknadsföringskampanj med bland annat bioreklam, tidningsannonser och information i sociala medier.

– Vi behöver verkligen öka vaccinationstäckningen. Därför vill vi göra det enklare att ta sprutan och öka kunskapen om varför det är så viktigt att vaccinera sig, säger Mats Ericsson.